Отстрани може да не изглежда кой знае какво, но преминаването от шише към чаша за детето е наистина голямо постижение. По същия начин както е преходът от памперс към гърне. Това е нормален растеж и рано или късно се случва, но има 5 трика, които ще ви помогнат да го направи по-лесно. С една уговорка – не бързайте, най-добре изчакайте детето да навърши 1 годинка и едва тогава започнете с опитите.

1. Бъдете решителни

Първата стъпка за успеха на операцията е решителността на мама и татко, които трябва да бъдат обединени в тази малка „битка“. Защото е много вероятно в началото детето шумно да протестира.

Важно е обаче да не се поддавате, защото отстъпката – дори малка и временна, му дава противоречиви сигнали, които могат да го объркат.

Когато решите да преминете към чашата, бебешкото шише трябва да изчезне веднъж завинаги. Не само от дома на мама и татко, но и по време на гостуването му при баба и дядо.

2. Заредете се с търпение

Няма как да се случи изведнъж. Преходът трябва да стане постепенно. Препоръчително е първо да махнете шишето от масата по време на основните хранения. По-лесно е да започнете, като спрете да го използвате за пиене на вода, а само за млякото сутрин. След като детето приеме, че от чашата се пие вода, започнете да му предлагате и млякото в нея.

3. Използвайте чаша с „човка“

В този преходен период са много удобни тези модели чаши, тъй като помагат на детето да се справи по-лесно със самото действие като такова. В същото време имат клапи, които пречат на водата да изтича свободно, така че няма опасност да се залее. Не на последно място – „човката“ в известна степен действа на същия принцип като биберона – тоест със засмукване, така че детето я усеща по-близка. Следващата стъпка е да замените чашата с такава, която няма клапа, и детето вече ще трябва да внимава с пиенето. На финала я сменете с нормална чаша.

4. Пробвайте със сламка

Това е алтернатива, която много улеснява пиенето. Особено на напитки, които децата много харесват. Освен това е забавно. Но трябва в началото да се примирите с несполучливите опити и нацапаните дрехи. Детето обаче бързо усвоява този начин.

5. На закуска сядайте всички заедно

Както винаги, най-важен е примерът. Научете детето си да закусва заедно с вас, дори и в делнични дни, ако може да си позволите това. Освен, че това сплотява семейството, детето ще вижда как вие отпивате от чашите и ще опитва да ви имитира. Така много бързо ще забрави за шишето си.

По материали от Bambinopoli / Новите родители