Чувствате се отпаднали, тонусът ви е по-нисък от обикновено, вяли сте? Виновен за това е Мрачният понеделник, който се пада днес. Поне според психолога Клиф Арнал, който извел научната формула за Sky Travel, вече несъществуващ британски телевизионен канал за пътуване.

На днешния ден множество хора се чувстват в лоша кондиция, но спокойно - след 24 часа всичко ще се поправи.

Според специалисти основната причина за спада на мотивацията ни идва от продължителните зимни тъмни часове след еуфорията за Коледа и Нова година. Проучване на Anglian Home Improvements показва, че повечето от нас – 79%, усещат намаляването на дневната светлина като негативен фактор за своето самочувствие.

Г-н Арнал базира на теорията за ефекта на „зимния сън“- време на годината, когато хората се чувстват уморени, не правят упражнения, стоят си вкъщи и се хранят повече. „Това е комбинация от фактори, които ни карат да възприемаме живота точно сега особено несигурен“, смята психологът и допълва, че към тези фактори се прибавят по-големите разходи за гориво и храна и несигурността за работата.

Идеята за един-единствен всеобщ депресиращ ден обаче среща и съпротива. Противниците на тезата заявяват, че това е т. Нар. „самоизпълняващо се пророчество“ и че постигането на щастие е целогодишна цел, без изключение.