Всички знаят, че древногръцкият изобретател Архимед е отбранявал града си срещу нашественици с помощта на огледала, които подпалвали вражеските кораби, фокусирайки слънчевите лъчи.

Според италиански инженер обаче нещата са били малко по-различни, съобщава "New Scientist".

Чезаре Роси от университета Федерико II в Неапол смята, че огледалният "лазер" трудно би подпалил ветрилата на нападаща римска галера, и че такива запалвания лесно биха били потушавани от екипажа.

Вместо това, Архимед изглежда е използвал оръдие, изстрелващо запалителни снаряди с помощта на пара, твърди Роси.

Преди всичко той посочва, че Петрарка и Леонардо да Винчи са писали, че Архимед наистина е построил оръдие, стрелящо със сгъстена пара. През 2006 година учени от MIT създават подобно оръдие и успешно го изпитват.

Според Роси парното оръдие обяснява и легендата за огледалата - парата може би е била подгрявана от слънчева система. Снарядите най-вероятно са били кухи и запълнени със запалителна течност - може би смес от сяра, битум, смола и калциев оксид.

Макар че загряването с такава огледална система би било много по-сложно от ползването на огън, Роси смята, че сиракузците не са искали да ползват открити пламъци по дървените си укрепления.