Хората се раждат, работят и... изчезват. Неразкритите случаи на безследно изчезнали знаменитости е една от най-загадъчните страници в световната история. Изобретатели, деца на магнати, политици и летци сякаш са се стопявали във въздуха, пораждайки десетки версии и догадки за това какво се е случило.

1. Майкъл Рокфелер

Майкъл не бил „златното момче“ на татко – най-богатия американец Нелсън Рокфелер. Бил нормален младеж – учил в университет, служил и в армията. След това, докато баща му бил зает с политиката (като губернатор на Ню Йорк), Майкъл решил да иде на експедиция в Нова Гвинея.

В това екзотично място рядко попадат потомци на милиардери. Местните племена посрещнали американеца топло и с радост разменяли местно историческо и културно наследство  с донесените от него чуждоземни куриози. Майкъл обаче искал да намери най-редките и ценни артефакти, които според слуховете били притежание на племето асмати.

Преди да се отправи на последното си пътешествие, Рокфелер дори отишъл при местния шаман. Той му казал, че вижда на лицето му маската на смъртта. Като мрачно предзнаменование дошли и предупрежденията, че катамаранът на американеца е претоварен. Той обаче не се вслушал в съветите и отплавал.

Всичко приключило почти фатално. Морският съд се обърнал и пътниците едва се добрали до брега. Самият Рокфелер обаче изчезнал. И до днес няма официална версия за това какво се е случило с най-богатия наследник на света. Според някои той се е удавил, според други е бил изяден от крокодили или от местните канибали, а според трети е останал да живее на близкия остров.

2. Раул Валенберг

През 2012 г. той бе посмъртно награден със златен медал от Конгреса на САЩ и е почетен гражданин на Австралия, САЩ, Унгария, Канада и Израел. Всички тези почести са заслужени от шведския дипломат с това, че той спасява десетки хиляди унгарски евреи от нацистките лагери.

За последен път е видян в Будапеща на 18 януари 1945 г. заедно с шофьора му. По-късно се появяват и свидетелства, че дипломатът е забелязан сред чуждестранни пленници в съветски затвор. След разпадането на СССР новото ръководство фактически потвърждава, че Раул Валенберг е бил в Съюза като арестант. Каква обаче е била последната съдба на дипломата остава загадка. Следите на Валенберг се губят окончателно през 1947 година, когато се предполага, че той е в затвора.

Според мемоарите на генерала от КГБ Павел Судоплатов, Валенберг е бил убит по заповед на приближения на Сталин, Вячеслав Молотов. Според генерала Раул Валенберг е получил смъртоносна инжекция, а тялото му е било изгорено в крематориума на Донския манастир.

Има обаче версия, че Валенберг е жив и до днес. Бившите полски концлагеристи Цихоцки и Ковалски твърдят, че са общували с него. Според други свидетелства той е виждан и през октомври 1958 г. Дори членовете на шведската комисия, която разследва делото „Валенберг“ са на мнение, че той може би е жив.

3. Сигизмунд Леваневски

През 1937 г. на съвещание при Сталин летецът-герой Сигизмунд Леваневски става и казва: „Другарю Сталин, искам да направя изявление!“. „Какво изявление?“, пита Сталин. „Искам официално да заявя, че не вярвам на Туполев* и го смятам за вредител. Убеден съм, че съзнателно проектира самолети, които отказват в най-важния момент. Аз повече няма да летя на неговите машини!“. Туполев седи право срещу него. Става му лошо.

Тази сцена е описана в мемоарите на друг прочут съветски летец – Георгий Байдуков. Тя се превръща в основна спънка пред планиран трансатлантически полет заради опасения от катастрофа.

В крайна сметка било взето решение историческият полет да бъде извършен на експерименталния самолет ДБ-1. В деня след старта Леваневски съобщава по радиоуредбата, че десният двигател е отказал, а метеорологичните условия са лоши. Това е последната вест от него. И повече никой не вижда нито него, нито самолета му.

Съществуват различни версии за това, което се е случило, но досега нито една не е потвърдена. Самолетът е търсен от Якутия до Аляска, но не е намерен. Миналата година експедиция откри останки на полуостров Ямал, но експертизите още не са дали окончателно становище дали това е машината на Леваневски.

4. Владимир Александров

Този уважаван руски физик бил талантлив човек – както в науката, така и в живота. Говорел на английски с тексаски акцент и бил душата на всяка компания. Когато отивал в командировки в чужбина, живеел не в хотели, а при приятелите си, каквито имал по целия свят. Бил високо ценен за харизмата и общителността си.

Александров бил теоретик на „ядрената зима“. През 1983 г. заедно с група учени той представя доклад, в който убедително доказва, че използването дори на 30% от съществуващите към този момент на Земята ядрени оръжия ще унищожи живота на планетата, а по-късно тя няма да може да се върне към предишното си състояние.

През 1985 г. Владимир Александров взема участие в научна конференция в Испания. Преди да се върне в Москва обаче той решил да се разходи, излязъл от хотела и изчезнал. Повече никой никога не го вижда. Основната версия за мистерията е, че е бил отвлечен от съветските спецслужби.