Хората се раждат, работят и... изчезват. Неразкритите случаи на безследно изчезнали знаменитости е една от най-загадъчните страници в световната история. Изобретатели, деца на магнати, политици и летци сякаш са се стопявали във въздуха, пораждайки десетки версии и догадки за това какво се е случило, пише Мениджър NEWS.

1. Майкъл Рокфелер

Майкъл не бил „златното момче“ на татко – най-богатия американец Нелсън Рокфелер. Бил нормален младеж – учил в университет, служил и в армията. След това, докато баща му бил зает с политиката (като губернатор на Ню Йорк), Майкъл решил да иде на експедиция в Нова Гвинея.

В това екзотично място рядко попадат потомци на милиардери. Местните племена посрещнали американеца топло и с радост разменяли местно историческо и културно наследство  с донесените от него чуждоземни куриози. Майкъл обаче искал да намери най-редките и ценни артефакти, които според слуховете били притежание на племето асмати.

Преди да се отправи на последното си пътешествие, Рокфелер дори отишъл при местния шаман. Той му казал, че вижда на лицето му маската на смъртта. Като мрачно предзнаменование дошли и предупрежденията, че катамаранът на американеца е претоварен. Той обаче не се вслушал в съветите и отплавал.

Всичко приключило почти фатално. Морският съд се обърнал и пътниците едва се добрали до брега. Самият Рокфелер обаче изчезнал. И до днес няма официална версия за това какво се е случило с най-богатия наследник на света. Според някои той се е удавил, според други е бил изяден от крокодили или от местните канибали, а според трети е останал да живее на близкия остров.

2. Раул Валенберг

През 2012 г. той бе посмъртно награден със златен медал от Конгреса на САЩ и е почетен гражданин на Австралия, САЩ, Унгария, Канада и Израел. Всички тези почести са заслужени от шведския дипломат с това, че той спасява десетки хиляди унгарски евреи от нацистките лагери.

За последен път е видян в Будапеща на 18 януари 1945 г. заедно с шофьора му. По-късно се появяват и свидетелства, че дипломатът е забелязан сред чуждестранни пленници в съветски затвор. След разпадането на СССР новото ръководство фактически потвърждава, че Раул Валенберг е бил в Съюза като арестант. Каква обаче е била последната съдба на дипломата остава загадка. Следите на Валенберг се губят окончателно през 1947 година, когато се предполага, че той е в затвора.

Според мемоарите на генерала от КГБ Павел Судоплатов, Валенберг е бил убит по заповед на приближения на Сталин, Вячеслав Молотов. Според генерала Раул Валенберг е получил смъртоносна инжекция, а тялото му е било изгорено в крематориума на Донския манастир.

Има обаче версия, че Валенберг е жив и до днес. Бившите полски концлагеристи Цихоцки и Ковалски твърдят, че са общували с него. Според други свидетелства той е виждан и през октомври 1958 г. Дори членовете на шведската комисия, която разследва делото „Валенберг“ са на мнение, че той може би е жив.