Хората, живели преди хиляди години, са създали някои поразителни постройки, които и до днес не можем да обясним. Тези сгради са толкова мащабно замислени, че учените в продължение на векове са търсили отговори на въпросите защо, от кого и най-вече как са построени те. Има най-различни теории, от практични до извънземни.

Bright Side представя 13 мистериозни исторически паметника, които и до днес вълнуват въображението ни.

Gallery
1. Стоунхендж.

Легендата разказва, че каменният комплекс е построен от магьосника Мерлин. В действителност, Стоунхендж съществува много преди хипотетично време на легендарния магьосник. Но как хората са пренесли тези невероятно тежки камъни от кариерата, открита на стотици километри разстояние? Целта на строителството също не е съвсем ясна. Дали това е обсерватория (местоположението на мегалитите е точен модел на Слънчевата система) или светилище (за каквото са го използвали келтските жреци), може би никога няма да разберем.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Баалбек, Ливан

Храмовият ансамбъл в античен стил е перлата, останала от руините на някога процъфтяващ град. Озадачаващото е, че римляните не са имали технология, която да им позволи да инсталират тези каменни блокове, които тежат до 1000 тона. За сравнение: Партенона в Атина е на половина от размера на ливанския гигант, а най-големият блок на Голямата пирамида тежи "само" 90 тона. Създаването на основите се приписва на египтяните, ако не на незнайни великани. Някои хора вярват, че това е основата на Вавилонската кула.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Нюгрейндж, Ирландия

Макар че този паметник е открит случайно от строители на път през XVII век, изследването на тази мистериозна забележителност започва само три века по-късно. Разкопките показват, че това е тарга: постройката е съвършено кръгла с впечатляващ диаметър, и по-стара от египетските пирамиди. В средата археолозите са открили гробница. Ако се случи да посетите Нюгрейндж по време на слънцестоенето, ще станете свидетели на истинско астрономическо зрелище, в който лъч светлина постепенно изпълва цялата стая. Ирландските легенди разказват, че тук е входът към страната на елфи и феи.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Долмените в Кавказ

Тук по планинските склонове на Кавказ са построени стои малки къщи, направени от плоски камъни. По фасадите има странни дупки, които могат да бъдат затворени със запушалка. Изненадващият факт е, че теглото на плочите се изчислява в тонове, но са подредени толкова прецизно, че между тях не може да мине дори острие на нож. Възрастта на тези конструкции достига до 5000 години. Някои долмени, например т.нар. Волконски, са известни със своите лечебни свойства. Интересно е, че долмените са традиция, която може да се наблюдава в различни части на света.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Тикал, Гватемала

Едно от най-големите селища на маите е скрито в зелената джунгла. Има изкуствени езера, поле за игра с топка и дворци. Но най-голямо внимание е отделено на пирамидите, формиращи на площадите на града. Има много теории за техните функции: религиозни сгради, изследователски центрове, гробища, или всичко изброено. Етимологията на името "Тикал" също е неясно. Но има известен прякор - Градът на гласове: дори шепотът там отеква глухо.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Каменните лабиринти на Голям заешки остров, Русия

Островът, част от архипелага Соловецки острови, е украсен с причудлива каменна драперия от спираловидни лабиринти. Местните хора ги наричат "Вавилони". Входът и изходът е едно и също място. Въпросът е за какво са построени. Според някои учени са рибни капани. Според други са били предназначени за забавление, като площадка за танци и игри. Но по-голямата част е убедени, че тези лабиринти са били ритуални структури.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Петра

Това монументално "гнездо", разположено на 900 метра над морското равнище, е скрито в скалите. Майсторите е трябвало да проявят забележително търпение, за да превърнат скалите на Петра в истински каменен шедьовъра. И така, в края на хладния каньон Сик, се открива фантастичната гледка на фасадата с колони и портици - Ал-Хазнех (на арабски "съкровищница"). Смята се, че тя е била храм или мавзолей. Проблемът е да се разбере как са работили строителите и скулпторите. Невъзможно е да се създаде такава творба без скеле, но по онова време то още не е било употребявано.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Каменните сфери в Коста Рика

Праисторическите каменни сфери в Тихия океан са станали жертва на вандализъм: работниците, които са ги открили са вярвали, че в тях е скрито злато. Артефактите са пострадали допълнително, когато са ги разположили по площадите на града, за да привличат туристи. Заради непрекъснатото местене точното датиране е невъзможно. Теорията, че са оформени от водата се оказва погрешна. И все пак - какво са те - символи на планетите, гранични камъни? Няма доказателства за нито една теория.

Снимка: Marco Diaz Segura / Shutterstock

Gallery
Теракотената армия, Китай

В мавзолея Чин Ши Хуанг се намират 8000 статуи на китайски воини и коне. Те са били погребани заедно с областния управител, независимо от традицията. Тази армия от 200 г. пр.н.е. е ръчно изработена в естествен ръст, до най-малките детайли, а няма две лица, които да са еднакви. По време на разкопките (от 1970 г.) учените трябвало да действат изключително внимателно. Включително и с цел безопасност. Древната легенда гласи, че реки от живак трябва да придружават императора в задгробния живот.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Ангкор Ват

Европейците не са познавали с този комплекс до XIX век. След като го откриват, те не могат да повярват, че е построен от местните кхмери.  Ансамбълът от 200 храма е планиран по такъв начин, че откъдето и да приближава пътникът, да вижда само три от тях. Камъните са изключително гладки, иззидани така гъсто, че не се вижда как са съединени. Конструкцията се поддържа от собственото си тегло. Гледката е зашеметяваща, особено в дъждовния сезон: широкият ров, пълен с вода, кара Ангкор Ват да изглежда като остров сред океана.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Тимбукту, Мали

Легендата разказва, че градът е издигнат благодарение на стареца Букту и неговия кладенец ("Тим" на туарег), който гостоприемно посрещал пътуващите кервани. Той бил главен герой в средновековните разкази: улици от злато, мъдреци, скрити съкровища... Европейските войници се опитвали да завладеят този град, но не се завърнали, докато французинът Рене Кайе не се промъкнал в него, предрешен като поклонник. Представете си изненадата му, когато видял един беден град със сгради от кал. Днес уникалната архитектура на джамиите е това, което привлича приключенци от цял свят.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Статуите на Великденския остров

Една от най-прочутите археологически загадки са гигантските моаи, разположени на този тесен къс земя сред водите на Тихия океан. Има доказателства, че те са били преместени от едно място на друго. Има и обредни стойки, които са по-тежки от самите идоли. За съжаление, хората, чиито потомци биха могли да хвърлят светлина върху това как са били преместени тези огромни статуи, са загинали до един заради търговията с роби. Има само един начин за решаване на тайните на острова - да се изследват мълчаливите статуи. Експерименти потвърждават, че всички манипулации с тях са били възможни, но все още не е ясно как.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Големият сфинкс в Гиза

Колосалната статуя в средата на пустинята е може би най-голямата загадка на всички времена. Смятало се, че е дело на фараоните. Въпреки това, те само са възстановили Сфинкса. Неговото тяло, което прилича на лъв, е покрита с бразди. Твърде възможно е това да са  следи от Големия потоп, за който повечето митове в региона са запазили спомен. Главата ясно противоречи на пропорциите. Оказва се, че вътре и под гиганта е имало помещения. Опитите да се изследват тези помещения са свързани с инциденти и ограничения от страна на властите. Възможно ли е този пазач на пустинята да пази тайно знание, наследство от потъналата Атлантида? Все още можем само да гадаем.

Снимка: Guliver / iStock