Учените са прекарали векове наред в опити да разрешат големите мистерии на природата. Въпреки техните усилия, някои природни явления остават неразгадани. Британско списание подреди десет необясними и до днес природни явления от цял свят.

1. Светлините в небето преди и по време на земетресение

Една от теориите за тези светлини е за топлина, причинена от триене, газ радон и пиезоелектричество - електрически заряд, който се натрупва в кварцови скали, докато тектонските плочи се движат.

През 2003 г. д-р Фрайдеман Фройнд от НАСА провежда редица експерименти в лабораторна среда, които показват, че светлините при земетресения се причиняват от електрическа активност в скалите. Вторичните трудове могат да променят електрическите свойства на минералите, съдържащи силиций и кислород, което им позволява да провеждат лъчи и да излъчват светлина.

2. Рисунките в платото Наска

Смята се, че са създадени от народа на Наска в период от 1000 години между 500 г.пр.Хр. и 500 г.сл.Хр., но никой не знае защо.

На площ от 450 кв.км в пустинята в Перу рисунките в платото Наска са огромен художествен проект - с геометрични форми, образи на животни, растения и хора, рисунките се виждат от птичи поглед като огромни линии.Според някои археолози, формите са част от астрономичен календар.

3. Навигацията на пеперудите монарх

Всяка година милиони северноамерикански пеперуди монарх мигрират на 3200 км на юг, за да прекарат зимата. Дълго време нямаше информация къде отиват тези пеперуди, но през 70-те години двама учени от САЩ откриват, че те мигрират в „Пеперудената планина” в Мексико.

Досега науката знае, че този вид пеперуди мигрира в само 12 до 15 планински местности в Мексико, но не знае как точно стигат дотам. Някои учени предполагат, че пеперудите монарх се ориентират по слънцестоенето, за да летят на юг.

4. Кълбовидните мълнии

Кълбовидните мълнии са сфери от светлина, които се появяват по време или след гръмотевична буря. Според очевидци този вид мълнии може да премине през стъклата на прозореца или да слезе през комина.

Физикът Никола Тесла, а в наши дни и учени от САЩ, са успели да създадат плазмоидни топки, които смятат, че ако не са кълбовидни мълнии, то поне много приличат на тях.

5. Скитащите скали в Долината на смъртта

В долината на смъртта в Калифорния необясними сили въздействат на скалите, които се плъзгат по земята. Учените са проследили 30 скали с тегло до 25 кг. 28 от тези камъни са се придвижили за период от 7 години на разстояние повече от 200 м.

Анализите на следите от движението оказват, че камъните трябва да се движат със скорост от 1 м/сек, за да изминат подобно разстояние за това време. Никой не е видял как всъщност се движат тези камъни. В повечето случаи новото им местоположение се засича след зимата.

Учени изказват мнението, че камъните се плъзгат в лошо време. Ледът по тези камъни оставал по-дълго, отколкото ледът наоколо, защото камъкът е много добър проводник на топлина. Това намалява силата на триене между скалите и повърхността на долината и камъните биват избутвани от вятъра.