Нека детето порасне силно и високо… Това е желанието, което повечето родители тайничко си пожелават.

Но наследствеността има само частична роля. За хармонично развитие и здрави кости, от съществено значение са начинът на живот и храненето. И то не чак, когато станем възрастни, а още от детството.

Калцият е тухлите, които изграждат скелета. Ето защо детето трябва да го приема в достатъчни количества през целия период на растежа - от раждането до пубертета, за да има здрави кости.

„Обикновено здравословното и балансирано хранене е достатъчно, за да гарантира точното количество“, обяснява Франческо Фалез, президент на Италианското дружество по ортопедия и травматология.

„Освен ако не е указано специално от лекаря, не е необходимо да се прибягва до добавки: приемането на излишък от калций не прави костите по-здрави и не насърчава растежа на височина“, уточнява той.

4 неща, които трябва да знаете

Наднорменото тегло е враг на здравите кости. Балансираното меню е важно, за да се избегне качването на излишни килограми, които са пречка за растежа на костите.

„Излишните килограми пречат на хармоничното развитие на костната система. Освен това повишават риска от плоскостъпие, валгусни колена, проблеми с подвижността на тазобедрената става“, подчертава ортопедът. Наднорменото тегло също така увеличава риска от дефицит на вит. D.

Вит. D има незаменима функция за развитието на костната система, тъй като служи за фиксиране на калция в костите. Усвоява се минимално от храната, а по-голямата част от него се синтезира от кожата, когато е изложена на слънчевите лъчи. „Ето защо, за да растат добре, децата трябва да прекарват времето си на открито“, отбелязва Фалез.

„Що се отнася до калция, дори за вит. D употребата на добавки е оправдана само при наличие на дефицит, диагностициран от лекаря“, казва той.

Движението стимулира растежа. Практикуването на спорт е много важно, тъй като мускулната дейност стимулира удължаването на костите и ги укрепва. „Когато човек остава неактивен дълго време, костите му стават по-крехки. Заседналият начин на живот в годините на детството и пубертета пречи за развитието на здрава костна система“, обяснява ортопедът

Първият източник на калций в храненето на децата е млякото и неговите производни. Минералът обаче присъства в добри количества и в зеленчуци, зърнени храни, месо и риба. Калций има и във водата, като количеството зависи от източника.