Хора в различни кътчета на Европа се презапасяват с йодни таблетки, тъй като се опасяват, че конфликтът между Украйна и Русия може да прерасне в ядрена война, предава "Ройтерс".

Търсенето на подобни медикаменти в САЩ също се е увеличило, като в eBay се продават пакети на цени от около 149 долара.

Какво представлява йодът?

Стабилният йод се среща под формата на калиев йодид (KI). Това е важен химикал, необходим за щитовидната жлеза, разположена в основата на врата. Чрез него тя произвежда хормони, които контролират функции като растеж, метаболизъм и развитие. Тялото не произвежда йод по естествен път. Ето защо единственият начин да си го набавим е чрез храни и хранителни добавки.

Защо е хубаво да приемаме йод след ядрен инцидент?

В подобни ситуации йодът е полезен, но в никакъв случай не представлява 100-процентов лек срещу радиацията.

Непосредствено след ядрена атака или инцидент въздухът се насища с радиоактивен йод, който може да навлезе в тялото на всеки, който се намира в зоната на опасност.

Приемането на йод след ядрен инцидент ще изпълни щитовидната жлеза с тази съставка до такава степен, че тя няма да може да абсорбира допълнителни количества – били те радиоактивни или не. Това пречи на радиоактивния йод да навлиза в жлезата и я предпазва. Едно хапче би трябвало да предложи известна защита за около 24 часа.

В дългосрочен план излагането на радиация може да предизвика рак на щитовидната жлеза (особено при децата). След ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. в Беларус, Русия и Украйна се съобщава за значително увеличение на рака на щитовидната жлеза сред децата, изложени на радиоактивен йод, отделен по време на аварията. Днес подобно нещо наблюдаваме и във Фукушима вследствие на аварията в атомната електроцентрала през март 2011 г.

Приемането на подходящата доза йод при излагане на радиация (поне на теория) може да намали този риск.

Дали йодът предпазва винаги от радиация?

Накратко – не. Хората не трябва да приемат йод като регулярна превантивна мярка. От една страна, това е безсмислено (поне не и преди евентуалния ядрен инцидент). От друга, той върви ръка за ръка с множество неприятни странични ефекти и може да нанесе поражения върху сърцето и бъбреците.

Освен това йодът няма да ви предпази от някои от най-неприятните ефекти от радиационното излагане. Първо, той брани тялото само от радиоактивния йод (не и от останалите видове радиоактивен материал). Второ, йодът предпазва единствено щитовидната жлеза – останалите части от тялото ви остават уязвими.

Източник: IFLScience