Замръзналият пенис е рядко срещан страничен ефект на спорта, но когато става дума за атлетите на Зимните олимпийски игри, изглежда, нищо не е изключено. Скорошно състезание в олимпиадата в Пекин завърши именно по този начин за един ски бегач, който преживя мразовитите ветрове и в края на краищата успя да възвърне усещането по тялото си само за да бъде възнаграден с ужасна болка.

Неприятният инцидент се случва в рамките на масов старт на 30 км, който заменя класическия на 50 км заради изключително студеното време. По-късата дистанция вероятно не е толкова мъчителен тест за издръжливост, но определено се оказва предизвикателство за чувствителните към топлина пениси.

Ски бегачът Реми Линдхолн, който представя Финландия, разбра това по трудния начин.

„Можете да се досетите коя част на тялото бе леко замразена, когато финиширах“, казва той пред финландските медии, предава The Guardian.

След 1 час и 15 минути на пистата Линдхолм получава измръзване на пениса за втори път в своята кариера. Сходно нещо го сполетява миналата година в Рука, Финландия. Той се подлага на допълнително затопляне на гениталиите, за да се опита да поправи ситуацията, но, за съжаление, процесът на размразяване довежда до „непоносима“ болка. Защо?

Студът има обезболяващ ефект. Лекарите често се възползват от това негово свойство, за да притъпят усещането в кожата преди инжекция. Това би обяснило защо болката на Реми се е увеличила, след като засегнатата част на тялото му е била сгрята.

По същество замръзналият пенис е като всяко друго нараняване, причинено от студ, върху която и да е друга мека тъкан по тялото. При умерено измръзване човек вероятно може да се възстанови без допълнителна интервенция. Екстремният студ обаче може да нанесе сериозни и дори трайни щети, когато става дума за гениталии.

Ако измръзването е от трета степен, т.е. засегната е дермата в цялата ѝ дълбочина, то възстановяването ще е доста по-бавно, а вероятността от белег – по-голяма. Освен това измръзналите гениталии могат и да се инфектират, което ще забави допълнително възстановителния процес и ще увеличи риска от белег.

Понякога (и до известна степен) тестисите откликват на студеното време – благодарение на т.нар. кремастерен рефлекс кремастерния мускул на някои хора ги прибира нагоре (т.е. скъсява дистанцията между тялото и самите тестиси). Това им позволява да запазят сравнително нормална температура и да продължат да произвеждат качествена сперма.

Ски бягането и балтийските ветрове обаче подлагат тази адаптация на наистина сериозно изпитание и тя, изглежда, не помага особено на останалата част от мъжките полови органи. В такъв случай какво е усещането да се състезаваш, когато тестисите ти са измръзнали до такава степен?

„Това бе едно от най-лошите състезания, в които съм участвал – казва Линдхолм. – Цялото бе една битка.“

Източник: CBS Sports