Всеки, който изпита внезапна загуба на обоняние, може да е приносител на коронавируса, дори и при него да не се наблюдават други симптоми. Това сочат нови доказателства, предоставени от британски и френски експерти, пише Business Insider.

В Южна Корея, Китай и Италия около 1/3 от пациентите, които са били тествани за COVID-19 и пробите им са били положителни, са съобщили за загуба на обоняние (или т.нар. анозмия). “В Южна Корея, където се правят много повече тестове, 30% от пациентите с положителни проби за COVID-19, са имали и анозмия“, но без други сериозни оплаквания, коментира Клеър Хопкинс, президент на Британското общество на ринолозите.

През последните дни оторинолозите (УНГ) наблюдават "възраждане на случаите на анозмия", заяви вторият човек във френското министерство на здравеопазването Жером Саломон, като се позовава на всекидневната актуализация за ситуацията във Франция. Това е "внезапно изчезване" на обонянието, но без запушен нос, понякога съпроводено със загубата на вкуса (агезузия). 

Тази анозмия, описана от няколко души с COVID-19, може да се прояви изолирано или с други симптоми, свързани с вируса. В случай на анозмия "трябва да се обадите на лекаря си и да избягвате всякакви самолечения без съвет от специалист", каза Жером Саломон. Този симптом обаче ще остане "доста рядък" и "като цяло" се наблюдава при млади пациенти, които имат "леки форми" на заболяването, каза директорът по здравеопазването. „Има явна връзка“ между анозмията и вируса, казва Жан-Мишел Клайн, президент на Националния професионален съвет за УНГ.

"Всички Covid-позитивни не са анозмици, но всички изолирани анозмици без локална причина, без възпаление, са Covid-позитивни", заяви експертът пред АФП, цитиран от БГНЕС. Според първите случаи, съобщени от професионалната мрежа на УНГ, засегнатите пациенти са по-скоро млади, между 23 и 45 години. Много здравни специалисти също били засегнати, включително няколко от УНГ. „Хората, които изпитват анозмия, трябва да се ограничат като предпазна мярка и да носят маска, дори на семейно ниво“, препоръчва Жан-Мишел Клайн.

Противно на това, което се прави в случай на класическа анозмия, лекарят препоръчва да не се прилага кортикотерапия, „която би понижила имунната защита“ или измиване на носа, което би рискувало „да изпрати вируса от носната лигавица в белите дробове." Германските и американските публикации са забелязали едни и същи симптоми, подчертава Жан-Мишел Клайн.