Учени разработиха иРНК ваксина срещу всички 20 известни подтипа на грипните вируси A и B. Първоначални тестове, извършени върху животни, показват, че тя намалява симптомите на заболяването и ги предпазва от смърт (дори тогава, когато са били изложени на грипни вируси, които нямат общо с този, използван за създаването на ваксината).

Изследванията на учените показват, че ваксината би могла да предложи широка защита срещу всички щамове на грипа, включително смъртоносните.

"Идеята е да разполагаме с ваксина, която да осигури на хората базово ниво на имунна памет за различни грипни щамове, така че да има много по-малко заболявания и смъртни случаи, когато настъпи следващата грипна пандемия", каза в изявление ръководителят на изследването Скот Хенсли от Медицинското училище "Перелман" към университета на Пенсилвания.

Двудозовата ваксина разчита на същата иРНК технология, използвана във ваксините срещу КОВИД-19 на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна". Тя доставя малки липидни частици, съдържащи иРНК инструкции за клетките да създават реплики на хемаглутинините - протеини, които се появяват на повърхността на грипния вирус.

Универсалната ваксина няма да означава край на грипните сезони, но би спестила "гадаенето" при разработването на годишни ваксини месеци преди грипния сезон всяка година.

За разлика от стандартните противогрипни ваксини, които доставят една или две версии на хемаглутинина, експерименталната ваксина включва 20 различни вида с надеждата да накара имунната система да разпознае всеки грипен вирус, с който може да се сблъска в бъдеще.

В лабораторни експерименти имунната система на ваксинираните животни разпознава хемаглутинините и се защитава срещу 18 различни щама на грип А и два щама на грип В. Нивата на антителата, предизвикани от ваксината, остават непроменени в продължение на най-малко четири месеца.

 Ваксината намалява признаците на заболяване и предпазва от смърт дори когато поровете са били изложени на различен тип грип, който не е включен в нея, казват изследователите.

Универсалната противогрипна ваксина, ако е успешна в изпитванията върху хора, не е задължително да предотвратява инфекцията. Целта е да се осигури трайна защита срещу тежки заболявания и смърт, отбелязва Хенсли.

"Макар обещаващите резултати да предполагат защитна способност на новата ваксина срещу всички подтипове грипни вируси, не можем да бъдем сигурни, докато не бъдат направени клинични изпитвания върху доброволци", казва в изявление Адолфо Гарсия-Састрем, директор на Института за глобално здраве и нововъзникващи патогени към болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Откритията са публикувани в Science.