Мозъчните аневризми са нещо кошмарно – кръвоносен съд във вашия мозък, който тихомълком се издува и един ден може да се спука и да предизвика животозастрашаващи усложнения.

Въпреки че съществуват различни методи за лечение, вероятно и сами можете да си представите, че понякога е доста трудно да се достигне подобно нещо в мозъка. Ето защо би било хубаво, ако лекарите можеха да практикуват върху своеобразни заместители, преди да решат по какъв начин да подходят към аневризма и да оперират мозъка ни.

Тук на помощ идва екип от САЩ, който създаде първата жива биопринтирана аневризма извън човешкото тяло. Нещо повече – учените извършиха медицинска процедура върху нея, след което наблюдаваха възстановяването ѝ.

Ако лекарите забележат, че някой има мозъчна аневризма, която все още не се е пукнала (за съжаление, това е трудно и се случва доста рядко), те могат да се опитат да спрат кръвоносния поток към нея. Съществуват няколко различни начина и нито един от тях не е особено приятен.

При първия хирургът отстранява част от вашия череп и поставя титаниеви щипки (клипсове) в основата на аневризма, като по този начин аневризмата се изключва от мозъчното кръвообращение.

Вторият метод (ендоваскуларно лечение) е минимално инвазивен. При него, най-често през бедрената артерия, със специални микрокатетри и под ренгенов контрол, се достига до аневризмата и тя се запушва (облитерира се). Това се извършва чрез специални спирали и стентове които се въвеждат при едновременно провеждане на ангиография.

И двата метода на лечение спират или пречат на кръвоносния поток, което означава, че аневризмата няма да нараства и съответно – не би следвало да се спука. Всеки един от тях е съпътстван с редица усложнения и често лекарите не могат да преценят кой е най-добрият за конкретния пациент.

Илюстрация на 3D принтирана аневризма (а) и структура на съдовете в аневризмата (b). Източник: Kang et al., Biofabrication, 2020 

„Разгледахме този проблем и преценихме, че ако можем да съчетаем изчислителното моделиране и експерименталните подходи, вероятно бихме могли да достигнем до един по-детерминистичен метод за лекуването на аневризми или за избирането на лечения, които биха били най-подходящи за дадения пациент – казва водещият автор на проучването инженер Уилям Хайнс от националната лаборатория „Ливърмур“. – Сега можем да започнем да изграждаме рамката на персонализиран модел, който един хирург би могъл да използва, за да определи най-добрия метод за лечение на аневризма.“

Екипът принтира триизмерна структура с формата на аневризма, използвайки желатино-фибринов хидрогел. Впоследствие внимателно я допълва с човешки мозъчни микроваскуларни ендотелни клетки. В рамките на 7 дни те се разпръскват, обгръщат структурата и образуват жива 3D принтирана аневризма.

Въпреки че и преди са били създавани подобни фалшиви аневризми, това е първият път, при който се използват човешки клетки при създаването на жива структура.

Веднъж щом клетките се разпръскват, екипът започва да експериментира върху своята чисто нова аневризма, като пуска към структурата кръвна плазма от крава, а накрая – с помощта на спирали и стентове – я запушва. С други думи – моделът е проработил успешно.

И все пак, учените подчертават, че ще мине доста време, преди тяхната принтирана аневризма да бъде усъвършенствана и достъпна за лекарите по цял свят.

Изследването е публикувано в Biofabrication.