Учени най-накрая пресъздадоха в епруветка първите моменти на заразяването от човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ). Инфекцията настъпва дълбоко в клетките. Ето защо досега бе изключително трудно да разберем повече за тези начални процеси.

През изминалия век ХИВ предизвика страховита пандемия – 33 млн. души починаха в световен мащаб. Днес 38 млн. души живеят с вируса. Това ново изследване, публикувано в Science, предоставя безпрецедентен поглед към инфекцията и ще ни позволи да разберем повече за начините, по които ХИВ работи.

„Научаваме нови неща за един от най-значителните патогени, с които хората са се сблъсквали някога. И това е важно“, казват съавторите на проучването д-р Девин Кристиянсен и д-р Барби Гансер-Порнилос от университета на Юта.

Изследването показва, че ролята на капсида (външната обвивка на вируса) е много по-сложна, отколкото предполагахме досега. Благодарение на напредъка в сферата на електронната микроскопия екипът успя да визуализира 240-те протеина, които съставляват външната обвивка.

Крио-електронна микроскопия (вляво) и молекулярно модулиране (вдясно) на HIW вируса. При 130 нанометра ХИВ е около 60 пъти по-малък от еритроцитите. Източник: Owen Pornillos, Barbie Ganser-Pornillos.

По-рано учените предполагаха, че капсиъдът просто предпазва генетичния материал под него. Новото изследване обаче подсказва, че той е много повече от външен щит и дори помага пряко на инфекциозните процеси. Изследователите откриват, че капсидът остава до голяма степен непокътнат по време на процеса на репликация, известен като обратна транскриптаза. Когато екипът използва генетични и биохимични методи, за да дестабилизира капсида, вирусът вече не може да се репликира ефективно.

„В учебниците пише съвсем различни неща – казва старши изследователят Уесли Съндкуист. – Нашите данни показват, че вирусната капсида има активна и незаменима роля при поддържането на ефективна обратна транскриптаза.“

Установено е, че ХИВ предизвиква синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) преди повече от 35 години. Благодарение на неуморната работа на активисти и учени, анти-ретровирусното лечение днес гарантира нормален и дълъг живот на хората, живеещи с вируса. Хората, подложени на ефективно лечение, могат да сведат вируса в себе си до почти неоткриваеми нива – до такава степен, че на практика да не могат да го предадат на друг.

Въпреки че научният прогрес в това отношение е впечатляващ, хората с ХИВ продължават да са обект на стигма и дискриминация.

Източник: IFLScience