В нова книга учени твърдят, че химическото замърсяване оказва сериозно влияние върху сексуалното развитие – от смаляване на пенисите до шокиращ спад в женската фертилност.

Както Грета Тунберг заяви в Twitter, може би тъкмо смаляването на гениталиите е онова, което ще накара човечеството да предприеме мерки и да спаси околната среда.

Твърдението е изложено в нова книга на д-р Шана Х. Суан – водещ епидемиолог в областта на околната среда и репродуктивността от Медицинското училище в Икан – наречена Count Down: How Our Modern World Is Threatening Sperm Counts, Altering Male and Female Reproductive Development, and Imperiling the Future of the Human Race.

Наред с десетките вреди, които животът в 21-ви век оказва върху нашето здраве, книгата се фокусира и върху начина, по който химикалите в съвременната среда променят сериозно човешката сексуалност и фертилност.

През 2017-та Суан е била част от изследване, което открива, че нивата на сперматозоидите сред мъжете в някои западни страни са спаднали с над 50 процента само за четири десетилетия. Съществуват няколко обяснения за тази тенденция, но Суан е особено заинтригувана от начина, по който химикалите в нашата среда се отразяват на сексуалното здраве.

По-голямата част от тревогите се отнасят до широкоразпространените фталати – група химикали, които се използват в стотици потребителски продукти: от играчки и хранителни опаковки до лакове за коса и бои. Фталатите са и ендокринни разрушители, което означава, че могат да повлияят сериозно на ендокринната ни система. Смята се, че излагането на фталатите, както и други ендокринни разрушители, е основната причина за намаляването на броя и качеството на сперматозоидите.

Те са свързани и с много по-голям брой случаи на деформация на гениталиите. В разговор пред The Intercept Суан обяснява, че нейното изследване показва, че излагането на фталати в края на първия триместър в утробата е свързано с раждането на бебета с по-къса аногенитална дистанция (това на практика е разстоянието между ануса и началото на гениталиите).

Не всички обаче се притесняват от тази заплаха. Според някои паниката, свързана с ендокринните разрушители, вероятно е надценена и страховете са изопачени. Суан признава, че със сигурност някои от връзките са колебливи, но големият брой доказателства подсказва, че химикалите са свързани с поредица от промени в сексуалната активност – от демаскулацията на жабите от вида ага до липсата на интерес към секс (при хората, не при жабите).

Суан обаче допълва, че смаляващите се пениси не са основната ни грижа – излагането на тези химикали може да окаже огромни последици върху фертилността и сексуалното развитие по целия свят и потенциално да застраши бъдещето на човечеството.

За да избегнем това, тя смята, че обществата трябва да се дистанцират от тези химикали и да намалят незабавно употребата им.

Източник: IFLScience