Има малчугани, които се разтреперват като есенен лист пред вратата на зъболекарския кабинет и отказват категорично да седнат на стола. За отваряне на заключената с пет ключа уста да не споменаваме. Много често този страх остава за цял живот и дори като възрастни те изпитват притеснение от посещението при зъболекаря, поради което често отлагат това максимално във времето и нерядко губят някой зъб, за който вече е станало твърде късно да бъде спасен.

А има и деца, които отиват с удоволствие и не се страхуват ни най-малко от онзи ужасен, жужащ звук на машинката, от който човек настръхва. Нали сте виждали през зооклиниките как някои стопани буквално влачат към вратата кучетата, които са забили здраво нокти в земята, докато други домашни любимци радостно махат с опашка и изпадат в див възторг при срещата с ветеринарите. Е, същото е и пред зъболекарския кабинет.

Как да подготвим детето за първата му среща със зъболекаря, така че да не му остане травма за цял живот?

Кога да го заведем

Няма общовалидни правила, но е прието да го заведете при детския зъболекар 6 до 12 месеца след появата на първото зъбче. Това е важно, защото специалистът ще ви даде и ценни съвети относно правилното миене и хранене, използването на залъгалки, никненето на зъбите, почистването на цялата уста, за да се предотврати появата на кариеси по млечните зъби. Макар и по млечните, те са не по-малко болезнени и неприятни. Подобно на възрастните, децата трябва да посещават профилактично на всеки 6 месеца зъболекарския кабинет, за да се следи състоянието на зъбите.

Да подготвим детето за срещата

Не обещаваме да е лесно, но може да намалите до минимум негативните емоции. Първо правило – не говорете, че отивате на зъболекар, а подгответе детето за среща с човек, който има много интересна професия, лекува зъбите, а в кабинета му има страшно много непознати, интересни и забавни машинки (ясно е, че не са забавни, но ако ги представите по този начин, детето ще ги възприеме като такива).

Ако е възможно, планирайте сутрешен преглед, тъй като тогава мъниците не са уморени и са по-малко капризни.

По принцип децата, дори и по-големите, се страхуват от непознатото. Ще им помогнете, ако предварително им дадете максимално информация за зъболекаря и неговия кабинет, което ще ги направи по-подготвени и съответно по-малко стресирани. Обяснете защо е важно да се посещава редовно зъболекар, разказвайки забавни истории, дори и да са леко преувеличени. Опитайте да създадете приятно вълнение от предстоящата среща.

Продължава на страницата на Новите родители