Броят на потвърдените случаи в държавите на света нараства с всеки изминал ден. Ето защо Световната здравна организация (СЗО) подкани правителствата да продължат с мерките за социално дистанциране, но и драматично да увеличат броя на хората, които тестват ежедневно. Според СЗО няма да можем да се противопоставим на пандемията, ако не разполагаме с достатъчно данни.

По време на пресконференция в понеделник д-р Тедрос Гебрейесус, директорът на организацията, похвали правителствата и организациите за предприетите мерки (включително затваряне на училища и отмяна на събития). Той обаче заяви, че повече хора трябва да бъдат тествани. Целта е да се идентифицират и ограничат онези, които разпространяват COVID-19, без дори да знаят.

„Не можем да се борим с пожар, ако сме слепи, не можем да спрем пандемията, ако не знаем кой е заразен. Имаме едно простичко послание към всички държави: тествайте, тествайте, тествайте“, заяви д-р Гебрейесус.

„Тествайте всеки човек, за когото имате подозрение. Ако пробите са положителни, изолирайте го и открийте с кого е бил в контакт през двата дена преди появата на симптомите. След това тествайте и тези хора. Всеки ден се произвеждат нови тестове“  допълни той.

СЗО е изпратила над 1,5 млн. теста до 120 държави по целия свят. Организацията продължава да си сътрудничи с частни компании, за да увеличи доставката. СЗО е категорична – от ключово значение е да се идентифицират колкото се може повече случаи на COVID-19.

Източник: IFLScience