Пандемията е далеч от своя край, каза генералният директор на СЗО по време на откриването на световния здравен форум в Берлин, предава БНТ. Събитието е сред водещите стратегически форуми за глобално здраве и събира политически лидери, медицински лица и специалисти, представители на частния сектор и гражданското общество.

"Пандемията ще свърши, когато светът реши да сложи край. Всичко е в нашите ръце. Имаме всички необходими инструменти - в областта на общественото здраве и на медицината. Но светът не използва добре тези инструменти. С почти 50 хиляди смъртни случая на седмица пандемията е далеч от своя край", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

По данни на официални източници, събирани от Франс прес, до момента коронавирусът е отнел живота на най-малко 4 942 305 души от началото на появата му през декември 2019 година в Китай. Най-много са смъртните случаи в САЩ - над 735 хиляди, следват Бразилия с над 600 хиляди и Индия с над 454 хиляди жертви.

Сред акцентите в първия ден на събитието беше призивът за равномерно разпределяне на ваксините и още веднъж беше подчертано, че само чрез имунизация може да се сложи край на пандемията.

Въпреки усилията за ограничаване на разпространението на COVID-19 от днес в редица държави, сред които Румъния, Чехия и Естония, влизат в сила нови, по-строги карантинни мерки.