Изследователи от Националния институт по здравеопазване на САЩ и техни колеги са установили, че токсичен протеин, произвеждан от организма, наречен DUX4, може да е причина за две много различни редки генетични разстройства. За пациентите, които страдат от фациоскапулохумерална мускулна дистрофия (FSHD) или от рядка малформация на лицето, наречена архиния, това научно откритие може да доведе до терапии, които да помогнат на хората с тези редки заболявания.

FSHD тип 2 (FSHD2) е наследствена форма на мускулна дистрофия, която причинява прогресивна мускулна слабост. Архинията е изключително рядко, но тежко заболяване, което възпрепятства развитието на външния нос и обонятелните луковици и пътища. И двете заболявания се причиняват от мутации в гена SMCHD1. При пациентите с FSHD2 се наблюдава свръхпроизводство на DUX4, който убива мускулните клетки, и това води до прогресивно отслабване на мускулите.

"От известно време е знаем, че DUX4 уврежда мускулите при пациентите с FSHD2, но това, което открихме, е, че всъщност може да убива и прекурсорите на човешкия нос", казва д-р Натали Шоу, водещ автор на новото проучване и ръководител на Групата по детска невроендокринология в Националния институт по науки за здравето на околната среда (NIEHS), който е част от Националния институт по здравеопазване.

Екипът на Шоу установява, че комбинацията от мутиралия ген SMCHD1 и модификатор на околната среда, като например вирус, може да задейства токсичния протеин DUX4. Това може да е причината за появата на аргиния. Използвайки стволови клетки, създадени от пациенти с двете заболявания, изследователите провеждат изследвания в клетките на черепния плакод - клетките, които водят до развитието на сетивните органи на тялото, като например носа. Когато плакодните клетки започнали да се формират, те започнали да произвеждат протеина DUX4, който причинявал клетъчна смърт.

Изследователите показват, че DUX4 е отговорен за клетъчната смърт в плакодните клетки, както е и в мускулните клетки, но все още не разбират защо клетките на носа не умират при мускулна дистрофия или защо мускулните клетки не умират при архиния.

"Сега това, което трябва да направим, е да се опитаме да разберем кои са играчите, действащи надолу по веригата на DUX4, за да можем да го блокираме от увреждането на мускулните клетки или прекурсорите на носа и да се надяваме да намерим нови възможности за лечение на пациентите, страдащи от тези редки заболявания", казва Шоу.

Изследването е публикувано в Science Advances.

Източник: Medical Xpress