Сутринта на 24 май Салвадор Рамос от Ювалди, Тексас се качва на камиона си и потегля към местното основно училище. Няколко часа по-късно са убити 21 души. Това е втората най-смъртоносна стрелба в училище в историята на САЩ. 19 от жертвите са деца на възраст от 9 до 11 години, докато останалите две – учителките Ева Мирелес и Ирма Гарсия, които са застреляни, докато се опитват да защитят своите ученици.

Трагедията обаче не приключва дотук. На следващия ден, докато поставя цвета по време на опелото за своята съпруга, Джо Гарсия пада на земята и умира. Според неговите роднини и приятели той загива от разбито сърце.

Да, знаем, „смърт от разбито сърце“ звучи невъзможно – като някакво поверие, което хората от Средновековието са измислили просто защото не са чували за сепсис. Технически погледнато обаче е възможно, казва д-р Филип Лий пред IFLScience.

„Това е състояние, наречено такоцубо кардиомиопатия. При него внезапен шок или тъга води до сърдечна недостатъчност и смърт – обяснява той. – Прекомерното количество норадреналин или адреналин и основата на сърцето ви престава да изпомпва [кръв] както трябва.“

Такоцубо кардиомиопатията е изключително рядка и засяга основно възрастни жени. Съществуват обаче достатъчно примери за това състояние. Така например в рамките на четирите дни след силното земетресение в Крайстчърч, Нова Зеландия от 2011 г., което убива 185 души, близо две дузини души са приети в болница с въпросния синдром.

Що се отнася до Джо Гарсия, той е „класически пример за синдром на разбитото сърце“ (въз основа на информацията, която разполгаме за случая“, казва д-р Дийпак Бат, кардиолог от болницата „Биргам енд уиминс“ в Бостън. Не можем обаче да бъдем 100-процента сигурни, преди да се извърши аутопсия, казва той пред NBC News, тъй като симптомите и проявата на такцуби са почти неразличими от стандартния инфаркт.

Инфарктът също може да бъде предизвикан от емоционален стрес (например когато чуем, че наш близък е починал), казва д-р Бат.

За да разберем за кое точно състояние става дума, трябва да прегледаме самото сърце. Това е единственият начин. Всъщност именно така синдромът получава и своето име. При случай на „разбито сърце“ лявата камера се изпълва с кръв, издува се като балон и започва да прилича на капан за октоподи (терминът „такоцубо“ е неговото японско име).

Добрата новина е, че подобно на инфаркта, и синдромът на разбитото сърце е рядко смъртоносен. 9 от 10 души го преживяват безпроблемно. Повечето пациенти (около 4 от 5) се възстановяват без усложнения след около месец. Впоследствие е малко вероятно да го изпитат отново.

За Джо Гарсия обаче травмата от загубата на неговата любима е била прекалено силна и сърцето му не е успяло да я понесе. Уви, той може да не е последната жертва на трагедията в Ювалди. Множество изследвания показват, че загубата на близък човек често оказва сериозно влияние върху цялостното здраве на близките му, като симптомите за това могат да се появят много след потенциалната поява на такоцубо.

„В някои случаи такоцубо може да настъпи ден по-късно“, казва д-р Бат – в момента, в който човек реално осъзнава какво точно се е случило. Може би точно това е станало и с Джо Гарсия.

Източник: IFLScience