Човек от окръг Рокланд, щата Ню Йорк, се зарази с полиомиелит. Това е първата инфекция с този вирус в САЩ от 2013 г. насам.

Смята се, че човекът, който остава неназован (и който не е ваксиниран) е влязъл в контакт с патогена, след като той е бил внесен в страната от друг индивид, получил стара версия на ваксина, която съдържа жива, но отслабена форма на вируса на полиомиелита.

От 2000 г. насам в САЩ се прилага ваксина (чрез инжекция), която съдържа неактивната версия на вируса. Преди това децата в страната са получавали предимно оралната полио ваксина (ОПВ), която съдържа живия патоген в безвредни количества.

Понякога този жив вирус би могъл да се възпроизведе и да мутира в стомашно-чревния тракт на човека, получил ОПВ. Впоследствие той се изхвърля чрез изпражнението му. Въпреки че това на практика на вреди на ваксинирания индивид, подобно нещо би могло да предизвика инфекции при неваксинираните, които влязат в контакт с вода, замърсена с въпросното изпражнение.

Генетична секвенция показва, че човекът се е заразил с „ревертантен вирус на Сейбин тип 2“, а не от свободно циркулиращия в околната среда вирус. „Това означава, че вирусът вероятно е възникнал на място извън САЩ, където все още се прилага ОПВ ваксината, тъй като ревертантните щамове не могат да възникнат чрез неактивни ваксини“, обясняват здравните власти в Ню Йорк.

Полиомиелитът засяга предимно деца на възраст от 1 до 5 години. Това е изключително заразен вирус, който може да предизвика слабост в мускулите и да доведе до парализа. Много често започва със симптоми, подобни на грипните - например, треска, главоболие, болки в мускулите, повръщане. Развитието им може да продължи един месец.

През 30-те и 40-те години над 35 000 души само в САЩ стават инвалиди заради полиомиелита всяка година. За сметка на това успешната национална кампания през 50-те и 60-те години на миналия век намалява сериозно броя на инфекциите, а през 1979 г. САЩ обявяват, че са страна, свободна от полиомиелит.

Източник: IFLScience