Проучване, обхванало 600 бременни жени, установи, че онези от тях, които са пушили вейп с аромат на мента или ментол, са изложени на най-голям риск от спонтанен аборт, съобщи „Дейли мейл“.

Учени от три американски университета публикуваха данни, събрани от дългогодишно проучване за тютюнопушенето и използването на вейп. Резултатите убедиха много експерти в нуждата от насърчаването на пушачите да спрат употребата на никотин „преди и по време на ранна бременност“. Няма обаче значителни разлики между хората, които пушат вейп, и онези, които го избягват, когато става дума за смъртността на плода.

Рискът варира в зависимост от различните аромати и вкусове, показва още проучването. За бременните, които са пушили вейп с аромат на мента или ментол по време на или непосредствено преди бременността, вероятността за внезапна смърт на плода скача с 227% в сравнение с други аромати. Причината за ефекта на тези конкретни аромати не е изяснена от проучването.

Предишни проучвания са установили, че някои от химикалите, съдържани във вейпове с аромат на мента, са канцерогенни.

Но някои експерти предупредиха, че проучването има доста недостатъци. Проф. Майкъл Ъшър, експерт по поведенческа медицина в университета „Сейнт Джордж“ в Лондон, който изучава именно пушенето на вейп и ефектите върху бременността, твърди, че причината за нарастването на смъртността на плода не може да бъде определена, тъй като средното ниво на традиционното тютюнопушене сред населението не е включено в проучването.