Мащабно проучване установи, че приемът на прекомерни количества от витамин В - ниацин, може да доведат до увеличен риск от сърдечносъдови заболявания, съобщиха учени, цитирани от ЮПИ.

В статия, публикувана в специализираното издание "Нейчър медисин", учени от медицинския център Кливланд Клиник казват, че са установили силно връзка между 4PY, който е продукт, натрупващ се в резултат на прекалено големите количества витамин В3, и сърдечните болести.

Резултатите са значими, защото разкриват неизвестен досега причинител на сърдечни болести, каза д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра по микробиома и човешкото здраве в Кливланд Клиник, и главен ръководител на изследването. Той изтъкна, че това може да се измери, което сочи потенциал за диагностични тестове. 

В изследването са включени 1162 пациенти със стабилно състояние на сърцата и две контролни групи от общо 2331 пациенти. Допълнителни изследвания за ефекта на 4PY върху сърцето са правени и върху мишки.

Ниацинът е неразделна част от храненето в западния свят, след като през 40-те години на миналия век над 50 страни са въвели задължително увеличение на количествата ниацин в брашното и зърнените храни, за да се предотвратят заболявания, свързани с недохранване. От години на витамин В3 се разчита за овладяване на високите нива на холестерол, а хранителни добавки с витамина са популярни продукти срещу процесите на стареене.