Ново проучване показва, че поддържането на здравословно тегло може да е важно за намаляване на риска от рак на стомашно-чревния тракт, съобщава ЮПИ.

Изследването допълва доказателствата, че наднорменото тегло и увеличаването на теглото в зряла възраст увеличават риска от рак на дебелото черво и други видове рак на стомашно-чревния тракт (СЧТ).

“Във време, когато процентът на затлъстяване се увеличава в световен мащаб, а 70% от населението само на САЩ е с наднормено тегло или затлъстяване, разбирането на връзката между затлъстяването и дългосрочния риск от заболявания, като например рак, е от решаващо значение за подобряване на общественото здраве”, казва научният ръководител на изследването Холи Луманс-Кроп, епидемиолог в Центъра за комплексни изследвания на рака към Държавния университет в Охайо, Кълъмбъс.

“Нашето проучване показва, че наднорменото тегло или затлъстяването през няколко етапа от живота може да увеличи риска от рак на стомашно-чревния тракт в по-късна зряла възраст”, допълва тя в прессъобщение на университета, пише БТА. Индексът на телесната маса (ИТМ), който достига нива за затлъстяване или наднормено тегло в ранна, средна и късна зряла възраст, увеличава риска от рак на стомашно-чревния тракт. Честата употреба на аспирин не е променила този повишен риск при хората с наднормено тегло и затлъстяване, установи още проучването.

По данни на Националния институт по рака на САЩ затлъстяването и наднорменото тегло са свързани с поне 13 вида рак.

За целите на новото проучване изследователите оценяват предварително събрани данни от повече от 131 000 пациенти, включени в многоцентровото проучване за скрининг за рак на простатата, белия дроб, дебелото черво и яйчниците между 1993 и 2001 г. Участниците са били на възраст от 55 до 74 години по време на записването.
Според изследователите мастните клетки могат да предизвикат възпалителна реакция и да насърчат дисфункция на имунните клетки. Това може да доведе до сърдечносъдови заболявания като инсулт, метаболитни състояния като диабет тип 2 и някои видове рак.

Изследователите са използвали 20-годишна възраст като дефиниция за ранна зряла възраст, 50 години за средна възраст и 55 или повече години за по-късна зряла възраст. Те отбелязват също така колко често участниците са приемали аспирин или продукти, съдържащи аспирин.

Проучването, публикувано онлайн в “Джърнъл ъв американ медикъл асошиейшън”, е проследило участниците в продължение на 13 години или до 31 декември 2009 г., в зависимост от това кое от двете събития настъпи по-рано.

“Смятаме, че резултатите от това проучване подчертават необходимостта от по-добро разбиране на основните механизми на средствата за превенция на рака, както и на това кой може да има или да няма полза от тяхната употреба. Областта на прецизната превенция е все още сравнително нова, но е вълнуващ път за изследване на профилактиката на рака”, каза Луманс-Кроп.