В рамките на 5 години може да се появи ваксина, която ще ни предпазва от инфекция с хепатит C. Това заяви проф. сър Майкъл Хътън, който през 1989-та печели нобеловата награда за медицина и физиология заедно с трима други учени за откриването на вируса на хепатит C. Той ще дискутира разработката на ваксина по време на специална презентация на тазгодишния Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни заболявания.

Всяка година близо 2 млн. души се заразяват с хепатит C. В глобален мащаб има около 70 млн. преносители на заболяването. Повечето от тях дори не са диагностицирани с него. Според изчисленията ежегодно вирусът убива около 400 000 души. Много от заразените с него развиват цироза на черния дроб и рак на черния дроб.

„Въпреки че директно действащите антивирусни средства за лечение на хепатит C ни дадоха мощно оръжие, което обърна хода на битката с тази пандемия, няма съмнение, че се нуждаем от ваксина, която да помогне на света да достигне амбициозната цел от намаляването на инфекциите от хепатит C с 90%, а смъртността – с 65% до 2030-та“, обяснява проф. сър Майкъл Хътън, който в момента работи в института за приложна вирусология „Ли Ка Шин“ в Албърта, Канада.

Според него въпреки че държави като Египет реализираха успешно мащабни програми за контрол на заболяването (50 млн. души са тествани за хепатит C, а близо 4 млн. – лекувани с помощта на директно действащи антивирусни средства от 2014-та насам), това е станало възможно единствено благодарение на масовото производство на генерични лекарства (84 щатски долара на патент). Цената на патент в страните с по-високи доходи обаче достига до 20 000 щатски долара на патент.

Според проф. сър Майкъл Хътън научното общество вече знае какви имунни отговори предпазват тялото ни от инфекция с хепатит C . Освен това много технологии, включително новата РНК технология, използвана при ваксините на „Пфайзър“ и „Модерна“ срещу COVID-19, и базираните на аденовирустите технологии (разработени от Оксфордския университет и „АстраЗенека“, както и от „Джонсън и Джонсън“) могат да възпроизведат тези защитни имунни отговори посредством ваксинация.

В момента проф. сър Майкъл Хътън и неговите колеги работят по адювантна рекомбинантна ваксина, която би трябвало да стимулира производството на антитела в множество крос-неутрализиращи епитопи, а това от своя страна би трябвало да попречи на вируса да избяга от хуморалния имунен отговор. Казано иначе, съществуват множество различни антитела, които биха могли да бъдат произведени от ваксината, и които могат да предотвратят инфекцията от хепатит C. По този начин дори и да мутира, вирусът ще им се изплъзва значително по-трудно, а самите антитела ще предпазват ваксинирания от зараза.

Проф. сър Майкъл Хътън добавя, че пандемията от COVID-19 забави или отложи множество медицински изследвания, включително работата по ваксини срещу хепатит C. Той обаче очаква, че фаза 1 на клиничните проучвания (с различни адюванти) ще стартира догодина. Фаза 2, която ще тества ефективността ѝ при хора, пък би следвало да започне в периода 2023-2026.

Ако всичко върви по план, през 2026-2027 ваксината може да бъде поставяна на хората, изложени на по-висок риск от зараза (и по-конкретно - наркозависимите, инжектиращи си различни субстанции).

Следващата стъпка е фаза 3 (2029-та) – т.е. тестове на ваксината върху други рискови групи – например мъже, правещи секс с други мъже, работници в здравната система и бебета, родени от майки с хепатит C във всички държави по света.

Източник: Medical Xpress