Пиенето на четири (или повече) чаши чай на ден - независимо дали става дума за черен, зелен или китайски олун чай, намалява риска от развиването на диабет тип 2 с цели 17 процента, сочат научни изследвания.

Според Сяин Ли от Университета по наука и технологии в Ухан резултатите са изключително радостни, тъй като показват, че хората могат да се погрижат за здравето си по достъпен начин, казва Сяин Ли от Университета по наука и технологии в Ухан. 

Екипът на Ли е анализирал данни от 19 изследвания, обхващащи повече от един милион души от осем държави. Участниците в изследването са попълвали въпросници с информация за храненето и начина си на живот – физически упражнения, пушене, консумация на алкохол. Около 46% от участниците съобщават за пиене на чай. Около 10% от тях са с диабет. 

За прецизиране на резултатите научният екип изследва три типа пиене на чай – по-малко от една чаша на ден, една до три чаши на ден и четири или повече чаши на ден. Взето е под внимание дали участниците в допитването са от Европа, Азия или САЩ.

Резултатът от проучването показва, че една чаша чай снижава риска от диабет тип 2 с 1%. Сравнението с хората, които не консумират чай, показва, че една до три чаши дневно снижават риска с 4%. Консумиращите поне четири чаши чай дневно редуцират риска с цели 17%. Местоживеенето, полът и видът чай нямат значение.