Пандемията от коронавирус вероятно ще затихне до две години. Това заяви Лотар Вилер, директор на института „Роберт Кох“ в Берлин, цитиран от Ройтерс.

По думите на Вилнер около 60% до 70% от световното население в даден момент ще бъде заразено с вируса. Много хора ще се възстановят и ще придобият имунитет, но към момента не е възможно да се прогнозира колко бързо ще се случи това.

„Ние работим работим с презумпцията, че това ще отнеме около две години“, заяви той по време на пресконференция, като добави, че много зависи от скоростта, с която ще бъде разработена и пусната в обърщение ваксината срещу COVID-19.

„Все още не знаем какво ще бъде окончателното нивото на смъртност“, каза Вилнер пред репортери.

Той обясни, че без строгите мерки за социално дистанциране, обявени в понеделник от канцлера Ангела Меркел, Германия може да бъде изправена пред милиони случаи на заразени с коронавирус.

„Искаме да избегнем подобна ситуация“, посочи Вилнер като добави, че институтът повишава нивото на риск в Германия до „високо“. Според него болниците ще трябва поне да  удвоят капацитета си за интензивно лечение, тъй като един от пет случая на заразени с COVID-19 е сериозен.

Източник: Мениджър Нюз