Фелациото е популярно както сред хората, така и сред животните. Въпреки това завършекът може да бъде малко проблематичен. За хората, стимулиращи пениса, въпросът дали да погълнат или изплюят финалния резултат стават актуален изключително бързо. Затова е добре да видим какво казва науката по въпроса.

Изследване, публикувано през 2002 г., застава на страната на поглъщането. Учените откриват, че хормоните в спермата могат да окажат положителен ефект върху психичното здраве. Факт е, че участниците в него са били „осеменени“ чрез вагинален, а не орален секс. Освен това проучването е наблюдателно – т.е. не са открити каквито и да било причинно-следствени връзки между спермата и емоционалното благосъстояние. Въпреки това резултатите са интригуващи.

Според авторите жените, които правят незащитен секс, имат по-ниски оценки на нивата на депресия в сравнение с онези, които ползват презервативи. Освен това „депресивните симптоми и опитите за самоубийства сред жените, които използват презервативи, са пропорционални на постоянството при потреблението на презервативи“. Нужни са още доста проучвания, преди тези ефекти да бъдат потвърдени, макар че авторите изтъкват, че спермата съдържа множество съставки, подобряващи настроението, включително окститоцин и серотонин – именно те са открити в кръвта на наскоро осеменените жени.

Дали същото важи за поглъщането на семенна течност? Трудно е да се каже. Няма как да не отбележим обаче, че мъжката сперма съдържа около 5000 мг протеин на 100 милилитра, както и сравнително здравословна доза цинк, малки количества витамин C, магнезий и калий. Разбира се, далеч по-добре е да си набавите ежедневната доза от тези питателни вещества от реална храна. Освен това ще трябва да обслужвате доста голям брой мъжества, ако искате да преживявате единствено от семенна течност, но малко питателни вещества от време на време определено е полезно.

Освен че е богата на хранителни вещества, човешката семенна течност съдържа и антиоксидант, наречен спермидин, за който е доказано, че забавя процеса на стареене в дрождите, червеите, мухите и чернодробните клетки при мишки. Тази негова способност се приписва на способността на сперимидина да регулира клетъчните процеси на рециклиране, известни като автофагия. Малко вероятно е обаче оралният секс да оказва подобен благоприятен ефект.

Що се отнася до всички, които предпочитат да плюят, спокойно – лишавайки се от всички гореспоменати предимства, вие всъщност намалявате риска да се заразите с болести, предавани по сексуален път, включително ХИВ, херпес или хепатит. Разбира се, подобни заболявания могат да бъдат прихванати и в случаите, в които не поглъщате семенна течност, а инфекцията е доста по-вероятна, ако човекът, който извършва орален секс, се е порязал или има отворена рана в или около устата си.

Хората, страдащи от алергия при еякулиране (човешка семенна плазмена хиперчувствителност (HSP)), също е хубаво да не поглъщат семенната течност. Това състояние е изключително рядко и води началото си от протеини, отделени от простата. Тази хиперчувствителност може да предизвика множество местни и системни симптоми. Вследствие на нея някои хора просто не могат да правят незащитен секс.

В заключение, и двете страни си имат плюсове и минуси, тъй че е напълно нормално да вземете решение по въпроса на базата на личните си предпочитания.

Източник: IFLScience