Може ли едно хапче да бъде дадено на престъпници, за да промени поведението им и да ги направи по-състрадателни? Този въпрос си задават група учени, които разработват специално хапче. То може изкуствено да произвежда чувство на доброта, предаде вестник „Дейли мейл”, цитиран от Нова. Чувството на състрадание е забелязано още в поведението на ранните хора. Те са събирали камъчета във формата на бебешки лица, а според твърдение на изследователи са се грижели и за деца с увреждания, знак за проява на благоволение и милост милиони години преди познаване на интелигентността.

Намерено е и доказателство, че хората, живели преди повече от три милиона години може да са се грижили едни за други и дори да са си помагали взаимно, за да оцелеят, много преди да се научат как да говорят. Тези емоции може действително да са помогнали за развитието на интелект и мислене.

Лекарството, което учените разработват, действа чрез промяна на неврохимичния баланс в префронталния кортекс на мозъка, който отговаря за личността, социалното поведение и вземането на решения.

Учените казват, че някой ден хапчето може да помогне за лечение на психични заболявания като шизофрения или пристрастяване.

"Нашето изследване показва как изучаването на основни научни въпроси за човешката природа може в действителност да предостави важни прозрения в диагностиката и лечението на социални дисфункции", коментира Мин Хсу, ко-изследовател в Университета на Калифорния, Бъркли.

"Нашата надежда е, че лекарства, насочени към социалната функция, могат някой ден да се използват за лечение на тези състояния," допълва Андрю Кайзер, ко-изследовател на проучването в Университета на Калифорния, Сан Франциско.

Като част от проучването участниците в две отделни посещения получават хапче, съдържащо или плацебо, или толкапон, лекарство, което удължава въздействието на допамина.  Допаминът е мозъчният химикал, свързан с мотивацията и чувството за победа в префронталния кортекс.

Проучванията при последното десетилетие хвърлят светлина върху нервните вериги, които влияят върху нашето поведение в социални ситуации. Въпрос на време е да бъде повлияно върху този мозъчен „ключ” чрез проведените от екипа демонстрации.