Още от момента, в който попадна под светлините на прожектора, вирусът SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, бива постоянно съпоставян с грипа. Лесно е да видим защо – и двете заболявания са неприятни, разпространяват се по въздушно-капков път и убиват непропорционално възрастните и уязвимите представители на обществото. Разбира се, днес знаем, че тези повърхности прилики крият опасни различия – COVID-19 е по-вирулентен и опасен от грипа. Науката за ваксините обаче се развива постоянно и днес изглежда, че двете заболявания все пак имат нещо общо помежду си, а именно – ежегодна единична ваксина, която да помага на телата ни да се борят с тях.

„Модерна“ – биотехнологичната компания, която разработи една от новите иРНК ваксини, обяви поредица от модернизации по време на своя ежегоден R&R Day, проведен миналата седмица, включително разработката на иРНК ваксини срещу рак, сърдечни заболявания и различни респираторни проблеми. Една от анонсираните програми обаче изпъква пред всички останали – тя представлява първата стъпка в разработката на единична ваксина, съчетаваща бустер доза срещу COVID-19 с ваксина срещу грип.

„Днес обявяваме първата стъпка по отношение на нашата новаторска програма за респираторни ваксини с разработката на единична ваксина, която комбинира бустер и срещу COVID-19, и срещу грипа – заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на компанията. - Ние постигаме напредък при записването на пациенти в нашите програми за редки заболявания и сме напълно ангажирани с нашите тестове на персонализирана ваксина срещу рак. Вярваме, че това е само началото на нови информационно-базирани лекарства.“

Ваксинационните програми на „Модерна“ постигнаха изключително голям успех и спасиха стотици хиляди животи само в САЩ. Ваксините на компанията са безопасни и ефективни и ако вариантът Делта не се беше появил, днес нашият единствен проблем щеше да бъде как да накараме хората да престанат да се тровят с лекарства за коне. Вариантът Делта обаче представлява сериозно предизвикателство – той се предава много по-лесно, потенциално по-опасен е и по всяка вероятност може да надхитри нашите ваксини. Това, разбира се, не значи, че ваксините са безполезни – те продължават да предлагат до 80 процента защита срещу варианта Делта, но с течение на времето ефективността им срещу оригиналния вирус намалява (най-малко едно изследване, което все още не е рецензирано от други учени, показва, че 3 месеца след ваксинацията се наблюдава значителен спад на ефективността им).

Какво тогава можем да направим, когато ефектът от ваксината отслабне? Можем да получим бустер доза. В момента правителствата на Великобритания и САЩ обмислят точно това.

Ако се окаже, че в действителност имаме нужда от бустер доза, то комбинативната ваксина на „Модерна“ може да се превърне в част от нашето ежедневие. Във Великобритания министърът на ваксините Надим Захави вече предложи ежегодните бустерни дози срещу COVID-19 да бъдат поставяни по едно и също време с противогрипните ваксини, а една единична ваксина, съчетаваща и двете, би била наистина полезна.

Източник: IFLScience