Развитието на млечните зъби започва още от 6-та седмица на бременността. Затова, менюто на бременната трябва да осигурява основните градивни елементи на бъдещите зъбки на бебето. А грижата за тях започва от самото раждане, от първите дни с поддържане на хигиената в устната кухина, без да чакаме първите резци да пробият венеца.

Бебето няма нужда от четка

Мама може да увие пръста си със стерилна марля напоена  в разредена кислородна вода в съотношение 1:1 и да избърше първия зъб. Макар и да е само един, всеки зъб създава условия за натрупване на плака.

По-късно може да се използва силиконов напръстник.

Като игра

След като навърши една година бебето активно копира действията на възрастните. То вече е готово с ентусиазъм да имитира миенето на зъбите. Първоначално внимателно ще следи вашите манипулации, но много скоро ще поиска само да ги повтори.

В този момент трябва да се възползвате от естествения му интерес и да му разкриете „тайните“ на това умение.

Може да се упражнявате на куклата, мечката. Така процедурата няма да го плаши, когато я пробва и върху себе си, обяснява стоматологът д-р Юрий Виниченко.

Процедурата

Когато бебето е на 1,5 години, можете да преминете към практически упражнения пред огледалото. Застанете зад него и, водейки го с ръка, покажете как да действа.

Първо, минете по външната и вътрешната повърхност на резците и кучешките зъби, движейки четката от венеца към горния ръб на зъба.

Дръжте четката хоризонтално. Движенията трябва да са кратки, сякаш "метат".

Когато миете дъвкателните повърхности, движете четката първо напред-назад. След това преминете отново по тях, като правите кръгови движения.

Процедурата завършва с изплакване – а това умение обикновено е най-трудно. Трябва да научите детето да се жабури и да плюе. Това ще отнеме време – вероятно до 4 години.

Снимка: Getty Images

Пастата за зъби

Детето трябва да ползва само специална детска паста, в която съставките са строго контролирани, а флуорът дозиран според възрастта. Върху опаковката това е обозначено.

Флуорът защитава млечните (както и постоянните) зъби от кариес. Той неутрализира киселината, която се образува в устата под действието на бактерии, които разграждат захарите.

Тъй като в менюто на бебетата и децата преобладават млечните продукти с високо съдържание на лактоза (млечна захар), те се нуждаят от флуор два пъти повече.

Източник на този микроелемент са спанакът, рибата и готварската сол. Но в менюто на деца под една година те почти не присъстват, а по-късно количеството им не може да осигури дневната нужда от флуор.

Затова на помощ идват детските пасти за зъби. В техния състав микроелементът се съдържа в оптимални количества и осигурява поддържане хигиената.

Излишъкът на флуор е не по-малко опасен от дефицита: „предозирането“ може да доведе до промяна в структурата на емайла и до появата на бели или кафяви петна и ивици по зъбите. Така че, не рарешавайте на хлапето да ползва „семейната“ паста за зъби.

Зъболекарите са убедени, че благодарение на специалния си състав, детските пасти за зъби забавят образуването на плака,  поддържат емайла и го възстановяват в началните етапи на разрушаване.

Алерголозите нямат нищо против използването на естествени хипоалергенни аромати, които подобряват вкуса.

Гастроентеролозите знаят: ако детето погълне определено количество от „правилната“ паста, стомашно-чревната лигавица няма да пострада.

Срещата със зъболекаря

Добре е да заведете бебето на зъболекар още след появата на първото зъбче. Специалистът ще оцени състоянието на емайла и ще ви каже как най-добре да се грижите за устната кухина в ранна възраст.

Може той да се поинтересува как е преминала бременността и раждането, за да диагностицира възможни усложнения.

Мона Василева / Новите родители