Хиляди мъртви. Десетки хиляди заразени. Инфекции в 28 държави. Доклади за прикрити случаи и изчезнали журналисти. Паниката изглежда като разумен отговор на смъртоносния нов коронавирус COVID-19, който се появи в Ухан, но има вероятност той да завърши с прищявка, а не ударно, и да избледнее в неизвестност като SARS вируса, пише The Wired.

Няма съмнение, че новият коронавирус, който причинява заболяване, официално наричано вече Covid-19, представлява сериозна заплаха. През януари Световната здравна организация обяви извънредна ситуация в областта на общественото здраве, което се е случвало само пет пъти през последното десетилетие. 

Според китайските представители инфекцията беше забавила своите темпове... поне допреди 2 дни, когато изведнъж случаите отново нараснаха. Много учени неведнъж са предупреждавали, че подобни епидемии могат да утихнат за малко, за да се завърнат още по-силни, когато сме вече спокойни.

Предишни огнища на подобен тип вируси, включително и SARS, подсказват какво може да бъде последващо за Covid-19. Има три основни сценария: болестта може да се разпространи в глобална пандемия, може да остане до голяма степен в Китай и да се ограничи в пределите на държавата, или може да се превърне в друго заболяване, което никога не ни напуска, избухвайки сезонно, както е грипът сега.

В момента няма съмнения, че Covid-19 е епидемия. "В момента сме във фаза на ограничаване", казва Бхарат Панкхания, преподавател по обществено здраве в Университета в Ексетер. "Все едно се опитваме да задържаме язовир, който изтича и се опитваме да предотвратим спукване на някоя от неговите стени". Има зарази извън Китай - следващата най-тежко засегната страна е Япония с 203 случая (включително тези на борда на Диамантената принцеса) - но Иън Джоунс, професор по вирусология в Университета за четене казва, че това са "сателитни огнища" и че засега "истинската световна пандемия изглежда е в процес на задържане".

"За световна пандемия би трябвало да наблюдаваме трайно предаване от човек на човек в няколко окръга в повече от един регион", казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия. "Изглежда има постепенно увеличаване на случаите извън Китай, но все още няма доказателства за трайно разпространение между хора. Въпреки това е рано да се правят изводи. Пандемията е все още възможна, но не неизбежна. Много зависи от това колко ефективно случаите се управляват в страните извън Китай", допълва той.

Глобалната пандемия е най-лошият сценарий, но дори и разпространението на Covid-19 да се контролира в някои страни, други могат да бъдат по-тежко засегнати. Вече има предположения, че Северна Корея е изправена пред собствена епидемия, тъй като слабото й здравеопазване не може да се справи. Ако Covid-19 се разпространи в страна с не толкова развита здравна система или неорганизирано правителство - а и от двете по света има много - има потенциал за бедствие. "Чакаме да видим какво ще се случи, когато болестта се задържи в гъсто населен район с ограничени ресурси", казва Джоунс. Според него обаче, по-горещият и по-сухият климат може да помогне за намаляване на предаването.

Има и други начини, които природата би могла да помогне, което отваря потенциал за не толкова ужасен сценарий. Ключовият момент тук е, че мутациите нямат тенденция да влошават вирусите, като проучване на Sars предполага, че всъщност намалява способността му да се разпространява. „Естествената история показва, че те губят потентността си“, казва Панкхания, казвайки, че затова свинският грип дойде и си отиде; Sars не е забелязан от 2005 г. "Надявам се този коронавирус да се държи по същия начин - повечето от тях действат по този начин."

Хънтър отбелязва, че предишният опит със SARS и други болести, разпространени по въздушно-капков път, показва, че е възможно разпространението на болестта просто да намалее и дори да изчезне през лятото - отново поради по-топло, по-сухо време, което намалява разпространението. "В най-добрия случай, предполагам, че епидемията ще продължи още няколко месеца, преди да изчезне през лятото", казва Хънтър. "Дали ще се появи отново следващата зима не е сигурно".

Това не означава, че не трябва да поставяме работата в херметизацията и да се разхищаваме - точно обратното. "Трябва да го държим под карантина възможно най-дълго", казва Панкхания. "Това е голямата ми надежда. Ако не стане, имаме сериозен проблем".

Ако Covid-19 не изчезне, той може да стане ендемичен. Ендемичен вирус е този, който никога не изчезва, разраства се от време на време, като грипа. Джоунс вярва, че това е нещо, което трябва да очакваме с Covid-19. "Най-вероятната крайна точка според мен е, че вирусът ще се превърне в петия коронавирус при хора и ще предизвика редовни, вероятно сезонни огнища", казва Джоунс. "Нивото им ще зависи от нивото на имунитет в популацията, което от своя страна ще зависи от ваксината, появила се в разумни срокове".

Няма начин да знаем кой път ще следва Covid-19 - било то глобална пандемия, развиваща се извън съществуването си или превръщаща се в ендемична заплаха - и има още много неща, които не знаем за болестта. 

Мениджър Нюз