Комбинацията от експериментална ваксина срещу меланома на "Модерна" и популярната имунотерапия Кейтруда на "Мерк" е понижила риска от рецидив или смърт с 44 процента в сравнение със самостоятелното прилагане на имунотерапията, съобщават световните осведомителни агенции.

Резултатите са от изпитване в средна фаза.

Това е първото рандомизирано изследване, което показва, че комбинирането на технологията за иРНК ваксина, която стои зад разработването на успешни ваксини срещу КОВИД-19, с лекарство, засилващо имунния отговор, би предложило по-добър резултат за пациенти с най-смъртоносния тип рак на кожата.

"Това е огромна крачка напред в имунотерапията", казва Елиав Бар от компания "Мерк". 

Пол Бъртън, главен медицински директор на "Модерна", каза в отделно интервю, че комбинацията "има капацитета да бъде нова парадигма в лечението на рака".

Продължаващото изследване включва 157 пациенти с меланом в трети или четвърти стадий. Техните тумори са били отстранени по хирургичен път, преди да бъдат лекувани с комбинацията от лекарството и ваксината или само с Кейтруда, с цел да се забави рецидивът на заболяването.

Комбинацията като цяло е била безопасна и е показала  статистически значима полза в сравнение със самостоятелното прилагане на имунотерапията след едногодишно лечение. Сериозни странични ефекти са наблюдавани при 14,4 процента от пациентите, които са получили комбинираната терапия в сравнение с 10 процента при самостоятелното прилагане на Кейтруда.

Сътрудничеството между "Мерк" и "Модерна" е едно от няколкото, комбиниращи мощни лекарства, които предизвикват имунната система да поразява ракови заболявания с технология за иРНК ваксина. Тези т.нар. неоадювантни ваксини са предназначени да бъдат насочени към силно мутирали тумори.

За да създадат ваксината, изследователите са взели проби от тумори и здрави тъкани на пациенти. След като са анализирали пробите, за да декодират генетичната им последователност и да изолират мутирали протеини, свързани само с рака, те са използвали информацията за разработване на персонализирана противоракова ваксина.

Когато бъдат инжектирани в пациент, клетките му действат като фабрика, произвеждайки перфектни копия на мутациите, които имунната система да разпознае и унищожи, пише БТА. Персонализираната ваксина на "Модерна" може да бъде изработена за около осем седмици - срок, който компанията се надява в крайна сметка да намали наполовина, казва Бъртън.

Елиав Бар отбелязва, че компаниите възнамеряват да проучат подхода при други видове силно мутирали ракови заболявания - рак на белия дроб, рак на пикочния мехур и някои тройно негативни ракови заболявания на гърдата.

Въпреки че пандемията от КОВИД-19 демонстрира бързината, лекотата и безопасността на иРНК ваксините, те са резултат от дългогодишни изследвания на ваксини срещу рак, казва Бар.