Предполага се, че нов вирус, наречен Лангя хенипавирус (Langya henipavirus), е заразил 35 души в китайските провинции Шандун и Хънан за период от около 2 години (до 2021 г.).

Той е близък до вирусите Хендра и Нипа, които предизвикват заболявания у хората. Все още обаче не знаем доста за новия вирус, наричан за по-кратко LayV, включително дали се разпространява от човек на човек.

Ето с каква информация разполагаме до момента.

Колко сериозно се разболяват хората?

Изследователите в Китай засичат новия вирус по време на рутинно наблюдение на хора с висока температура, които съобщават, че скоро са били в контакт с животни. Веднъж щом той е идентифициран, изследователите започват да го търсят и у други.

Симптомите, за които се съобщава, са предимно леки – температура, умора, кашлица, загуба на апетит, мускулни болки, гадене и главоболие – макар че не знаем колко дълго пациентите не са се чувствали добре.

Малка част от хората са имали потенциално по-сериозни усложнения, включително пневмония и нетипични функции в черния дроб и бъбреците. Не се съобщава обаче колко остри са били тези нетипични функции, дали хората е трябвало да бъдат приети в болница и дали е имало смъртни случаи.

Откъде идва този вирус?

Авторите проучват и въпроса дали вирусът води началото си от домашни или диви животни. Въпреки че откриват малък брой кози и кучета, които вероятно са се заразявали с него в миналото, по-голям брой директни доказателства сочат, че значителен брой от дивите земеровки са приносители на вируса.

Това предполага, че хората вероятно са се заразили с вируса от дивите земеровки.

Реално вирусът предизвиква ли това заболяване?

Изследователите използват модерна техника, известна като метагеномен анализ, за да открият този нов вирус. Те секвенират целия генетичен материал, след което отстраняват „известните“ секвенции (например човешко ДНК), за да потърсят „непознатите“, които могат да представляват нов вирус.

Това повдига въпроса как учените могат да разберат дали конкретен вирус предизвиква заболяването.

По традиция използваме постулатите на Кох, за да определим дали конкретен микроорганизъм предизвиква заболяване:

- Той трябва да бъде открит в хората със заболяването, а не в здрави хора.

- Трябва да може да се изолира от хора със заболяването.

- Веднъж изолиран от хората със заболяването, той трябва да може да може да зарази здрав човек (или животно).

- Трябва да може да се изолира наново от здравия човек, след като той вече се е разболял.

Авторите признават, че този нов вирус все още не отговаря на тези критерии, а и днес уместността им се поставя под въпрос.

Авторите обаче казват, че у 26 души не са открили други причини за заболяването, че са съществували доказателства, че имунната система на 14 [от заразените] е откликнала на вируса и че хората, които са били по-зле, са имали по-големи количества от него.

Какво можем да научим от сходните му вируси?

Този нов вирус, изглежда, е близък братовчед с два други, които се срещат често при хората: Нипа и Хендра. Именно това семейство вируси вдъхновяват измисления вирус MEV-1 във филма „Заразяване“ (Contagion).

За първи път се съобщава за Хендра в Куинсланд през 1994 г. Тогава той причинява смъртта на 14 коне и на треньора Вик Рейл.

Впоследствие се съобщава за множество гнезда из Куинсланд и северен Нови Южен Уелс. Като цяло се смята, че повечето са вследствие на инфекции, пренесени от летящите лисици (калонг).

В Австралия се съобщава за общо 7 случая на хора, заразени с вируса Хендра (предимно ветеринари, работещи с болни коне), включително 4 смъртни случая.

Вирусът Нипа е значително по-глобален, като често се съобщава за гнезда в Бангладеш.

Остротата на инфекцията може да варира от много лека до фатален енцефалит (възпаление на мозъка).

Първите случаи в Малайзия и Сингапур са били при хора, които са имали близък контакт с прасета. Смята се обаче, че по-скорошните гнезда водят началото си от храна, замърсена с урината или слюнката на заразени прилепи.

Нещо повече, вирусът Нипа, изглежда, се предава от човек на човек – предимно при контакти в едно и също домакинство.

Кое е следващото нещо, което трябва да открием?

Знаем съвсем малко за този нов вирус, а случаите, за които се споменава на този етап, вероятно са върхът на айсберга.

На този етап няма индикация, че вирусът може да се разпространява от човек на човек.

Ще бъдат необходими още изследвания, за да се установи колко остра може да бъде инфекцията, как се разпространява и колко широкоразпространена е тя в Китай и в региона.

Автор: Алън Чен (Allen Cheng), проф. по епидемиология на инфекциозните заболявания, Университетът Монаш (Monash University).

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с любезното съгласие на нейния автор. Прочетете оригиналната статия тук.