Двете одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19, базирани на иРНК технологията - на BioNTech/Pfizer и на Moderna, които могат да се прилагат на лица, навършили 12-годишна възраст, са сравними по отношение на ефективност. Това информират от министерството на здравеопазването. 

Данните показват, че вероятността за разболяване след пълна ваксинация с Comirnaty на BioNTech/Pfizer (при лица над 16-годишна възраст) или със Spikevaxо на Moderna (над 18-годишна възраст) намалява с 95 % в сравнение с риска при неваксинирани лица. Настоящите проучвания за защита срещу "Делта" варианта показват ефективност от 90 % (за Comirnaty) и от 80 % (за Spikevax) срещу тежко протичане на болестта. Ако напълно ваксиниран срещу COVID-19 човек влезе в контакт с патогена, има голяма вероятност да не се разболее. Все още, обаче, не е известно колко дълго продължава тази защита. 

В клиничните изпитвания завършената ваксинация с Comirnaty на BioNTech/Pfizer при 12 до 15-годишни и със Spikevax на Moderna при 12 до 17-годишни деца показва ефективност до 100%. 

Дори Вие или детето Ви да сте ваксинирани, необходимо е да продължите да спазвате правилата за дистанция, дезинфекция, проветряване и носене на предпазна маска. Причините за това са, че защитата не започва веднага след ваксинацията и също така не е еднакво силна при всички ваксинирани лица, посочват от министерството. 

От пресцентъра уточняват, че източникът на информацията е Институт "Роберт Кох".

Източник: Мениджър Нюз