Проблемът с влошеното зрение тревожи учениците по целия свят. Заради прекомерно натоварване на очите в училище и игри в неподходящо време учениците често частично губят зрението си и никаква профилактика не помага. 

Какво смятат експертите

Изследователи от Куинсленд заявиха, че са намерили най-надеждния метод, който позволява да защитим децата от развитието на късогледство. В проучването взели участие няколко стотин деца на възраст до 15 години, които били прегледани от офтамолог. Учените твърдят, че дневната светлина е тази, която защитава малките от влошаване на зрението.

Те отбелязват, че за целта е важно детето да прекарва достатъчно време на слънце, както е и важно то да се занимава с домашните си през светлата част на деня. Всичко това може да помогне при защитата на детските очи.

Какъв е изводът на учените

Учените стигнали и до извода, че тези деца, които повече време прекарват в разходки навън, намаляват на 50% шансовете си за възникване на това заболяване. Работата е в това, че въздействието на дневната светлина върху очите укрепва зрителния нерв, благодарение на което те са по-малко подложени на влиянието на негативни фактори.

По материали от Rambler / Новите родители