Текуща система за мониторинг на безопасността на иРНК ваксините срещу COVID-19 не открива сериозни странични ефекти – нито при „Пфайзър“, нито при „Модерна“.

Изследването се провежда от федерални и частни застрахователни изследователи в САЩ и се финансира и подкрепя от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

От 14 декември 2020 г. насам всяка седмица специално сформиран за целта екип преглежда медицинските данни на милиони американци, ваксинирани с иРНК ваксина срещу COVID-19, и съпоставя здравето им преди и след ваксинацията.

Изследователите ще продължат да наблюдават ваксинираните американци и през идните 2 години, но междинните резултати би следвало да успокоят обществото, че новите ваксини са безопасни.

След като анализират медицинските данни на 6,2 млн. души с една доза от иРНК ваксина и 5,7 млн. души с две дози, изследователите не откриват каквито и да било статистически доказателства, които да свързват инжекциите с нито един от по-сериозните странични ефекти (общо 23 на брой). Списъкът определено не е изчерпателен, но всеки един потенциален страничен ефект е избран и съгласуван с експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на базата на възникнали опасения, хипотетични връзки и първоначални резултати от клиничните проучвания.

Последиците, разгледани от учените, включват неврологични заболявания (като пристъпи, енцефалит и синдром на Гилен-Баре), сърдечносъдови проблеми (инфаркт на миокарада, инсулт и белодробен емболизъм) и други сериозни заболявания, включително парализа на Бел, апендицит и анафилаксия.

При хората, ваксинирани с иРНК ваксина (преди повече от 3 седмици), не са отчетени сериозни здравословни проблеми в сравнение с неваксинираните.

Въпреки че се наблюдават определени сериозни странични ефекти, авторите казват, че нито една от връзките не е достатъчно силна, че да надвиши предварително определената граница, която прави резултата статистически значителен.

За разлика от ваксината на „АстраЗенека“, която разчита на модифициран вирус на настинка, за да предизвика имунен отговор спрямо SARS-CoV-2, в края на краищата изследователите не откриват доказателства, които да свързват иРНК ваксините на „Пфайзър“ или „Модерна“ с по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци.

Наскоро и възпалението на сърцето изникна като потенциален проблем (особено сред по-младите хора, които са се ваксинирали). Анализ на всички възрастови групи сред ваксинираните обаче не установява значителна връзка между миокардит или перикардит и иРНК ваксините.

В настоящето изследване са идентифицирани само 34 случая на възпаление на сърцето сред младите (на възраст от 12 до 39 г.). Това обикновено се случва в рамките на една седмица от ваксинирането и почти всички пациенти са се възстановили по време на прегледа от страна на изследователите.

Авторите изчисляват, че на 1 млн. души, ваксинирани с иРНК ваксина, ще има 6,3 случая на миокардит във въпросната възрастова група. Тази стойност обаче не прекрача „сигналния“ праг, който според много учени вероятно е по-нисък от риска за развиване на миокардит от COVID-19.

Изследването е публикувано в JAMA.

Източник: Science Alert