Миналата седмица АГ болница „Майчин дом” в София получи дарение на ново термолегло. То бе направено от 12-годишната Натали, превърнала се в най-младия дарител в историята на болницата, съобщи телевизия NOVA.
Натали е родена в шестия месец. Налага ѝ се да се бори бори за всяка глътка въздух. Още от първия ден на раждането си. Тя обаче не се предава. И 12 години по-късно решава, че е достатъчно силна, за да помогне и на други деца в нейната ситуация. Така става най-младият дарител в историята "Майчин дом”.

"Оказа се, че аз имам вродена тромбофилия. Това е вродена съсирваемост на кръвта. По-висок е рискът от тромбози, особено по време на бременност. Аз не знаех и това го разбрах някъде около 21-22 седмица, когато ми казаха, че бебето не нараства и, че трябва да си направя такова изследване", разказа Камелия Присадашка, майка на Натали.
Веднага след като бебето се ражда, то е преместено „под похлупак“ . Кувьозът подпомага и следи всички жизнени функции – дишане, сърдечен ритъм, насищане на кръвта с кислород. Следващият етап е термолеглото, което го „подготвя“ за истинския живот.

"Имаше период, в който не исках да си виждам бебето. Това беше около една седмица, след което мъжът ми ме заведе и каза: „Време е да си видиш детето”, каза Камелия в предаването „Предай нататък“.
Седмица след раждането тя събира сили и отива да види малкото си бебе. От този миг нататък не се отделя от него. 
12 години по-късно Натали вече е младо момиче, което решава че иска да помогне и на други недоносени деца. Тя, семейството ѝ и семейни приятели събират 15 000 лв. и купуват термолегло, което даряват на “Майчин дом”.

"Нашата болница го прие много добре, защото имаме нужда от термолегла. Те са изключително важни, тъй като от кувьоза бебето се мести върху него. Самото легло подготвя новороденото да излезе на количка. Леглото се затопля, бебенцето вече е облечено, майката може да го гушка спокойно, може да го храни", заяви акушерката Лидия Митова.

Източник: Новите родители