Ако през целия си живот сте имали 10 или повече сексуални партньори, то рискът да бъдете диагностицирани с рак се увеличава многократно, сочи ново изследване, публикувано в BMJ Sexual & Reproductive Health.

Не всичко обаче е толкова просто и „повече секс“ не е равно на „по-голям шанс от рак“. Връзката между двете сложна и все още - доста неясна.

Изследването, ръководено от учени от университета "Англия Ръскин", анализира данни за близо 6000 души от двата пола на възраст над 50 години. То открива, че мъжете, които са имали над 10 сексуални партньорки през живота си, са били с 69 процента по-висок риск от развиване на раково заболяване, в сравнение с връстниците си, които са имали само една партньорка или нито една.

Нещо повече – при жените с 10 и повече партньори, възможността да бъдат диагностицирани с раково заболяване скачала на 91 процента.

Трябва да имаме предвид обаче, че изследването е било единствено с наблюдателна цел и не е търсило конкретна връзка между по-големия брой сексуални партньори и по-високия риск от развиване на рак. Според изследователите обаче най-вероятно болестите, предавани по полов път, са основните виновници. Така например човешкият папиломен вирус (HPV) е отговорен за близо 1/3 от всички ракови заболявания, предизвикани от инфекция, и може да доведе до рак на маточната шийка, пениса, както и на устата, гърлото и ануса. Хроничният хепатит B и C пък увеличава риска от развиването на рак на черния дроб.

Учените признават също така, че не са се интересували от конкретните ракови заболявания, за които участниците са съобщавали. Второ, хората с повече сексуални партньори са водили по-различен живот от тези, които са имали по-малко, а именно – пушели са и са пиели по-често (но пък за сметка на това са се упражнявали повече).

И така, въпреки че връзката между броя на сексуалните партньори и риска от рак е налице, не трябва да правим прибързани заключения, докато не знаем повече по темата. В края на краищата - настоящото изследавне повдига повече въпроси, отколкото дава конкретни отговори.

Източник: IFLScience