Френската национална агенция по лекарствата анализира страничните ефекти, регистрирани след ваксинацията срещу COVID-19 в страната, и подробно описва профилите на безопасност на различните ваксини, съобщава Le Figaro. 

Сред 53 339 000 души, ваксинирани с ваксината Pfizer към 22 юли, има 36 512 случая на странични ефекти - предимно безобидни. При юношите, чиято ваксинация започна във Франция на 15 юни 2021 г., „естеството на страничните ефекти като цяло е подобно на страничните ефекти при възрастни“, отбелязва ведомството. От там уточняват, че след ваксинацията са отбелязани 66 случая на сериозни нежелани реакции. Един тийнейджър е диагностициран със случай на миокардит в стадия на възстановяване. 

В доклада се споменава и смъртта на 20-годишно момче няколко часа след ваксинацията му заради анафилактичен шок, пише вестникът, цитиран от Агенция „Фокус“. В същото време агенцията подчертава, че „предвид забавянето на появата на алергии и високата вероятност от излагане на алергена след ваксинация върху лице с дълга история на хранителна алергия, няма доказателства, че тази смърт е свързана с ваксинацията“. 

Националната агенция по лекарствата разглежда като „потенциален алармен сигнал“ менструалните нарушения при жените (по-обилна менструация, промяна в обичайния цикъл), наблюдавани след инжектирането на лекарствата на Pfizer и Moderna. 36 такива случая са съобщени след дози на Moderna и 229 след Pfizer. 

Според изданието това описание „ще бъде представено на вниманието на европейското ниво“, тоест ще бъде прехвърлено на Европейската агенция по лекарствата.

Източник: Мениджър Нюз