Фибромиалгия е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита. Въпреки това ние знаем поразително малко за него.

Години наред това неприятно състояние, характеризиращо с болки в почти цялото тяло и непрестанна умора, остава слабо проучено и макар и да се смята, че води началото си от мозъка, никой не знае как точно се появява или какво може да се направи, за да се излекува. Според някои лекари то дори не съществува и множество пациенти твърдят, че лекарите пренебрегват оплакванията им.

Сега ново проучване, проведено върху мишки, открива доказателства, че фибромиагалията е не само истинска, но и най-вероятният причинител за нея е автоимунен отговор.

Когато изследователите инжектират мишки с антитела от 44 души, живеещи с този синдром, те забелязвят няколко класически симптома у животните, включително отслабнали мускули, крехкост и засилена чувствителност към топлина и студ. Нервите в цялото им тяло, отговорни за болката, стават по-чувствителни.

Междувременно контролна група от мишки, в които са инжектирани антитела от 39 здрави души, не демонстрират подобни симптоми.

Тъй като тези антитела, предизвикващи болка, не се срещат в централната нервна система на пациентите, авторите подозират, че фибромиагалията не се заражда в мозъка, а е заболяване на имунната система.

Като цяло тази идея не е особено изненадваща – 80 процента от хората с това състояние са жени, а жените принципно страдат по-често от автоимунни заболявания. Тя обаче със сигурност е противоречива, тъй като множество по-стари проучвания, свързани с мозъка, показват, че произходът на фибромиагалията е неврологичен.

През последните години обаче генетични проучвания откриват доказателства, че фибромиагалията би могла да е автоимунно заболяване – поне при определени пациенти.

„Когато започнах това проучване във Великобритания, очаквах, че някои от случаите на фибромиагалия може да са автоимунни“, казва Андреас Гьобел, който изучава медицина на болката в Ливърпулския университет. Оказва се обаче, че същите антитела, които предизвикват болка у мишките, се срещат и във всички 44 пациенти, живеещи с фибромиагалия – както във Великобритания, така и в Швеция.

Проучването се базира единствено върху влиянието, което човешките антитела оказват върху мишките (а не върху други човешки тела). Ето защо ще бъдат необходими допълнителни проучвания, които да определят как наличието на тези антитела предизвиква болка и умора.

Изследването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.

Източник: Science Alert