Евтиният стероид дексаметазон се превърна в първото животоспасяващо лекарство в битката срещу COVID-19 – значителен пробив, който би могъл да помогне на най-тежко засегнатите от заболяването пациенти, предава The Guardian.

Стероидът е широко достъпен и може да бъде закупен от всяка аптека почти по целия свят. По време на направените тестове той е спасил живота на всеки осми пациент в тежко състояние – т.е. на хората, поставени на апаратна вентилация. 

Лекарството е включено в най-голямата световна програма за тестване на съществуващи медикаменти дали могат да се използват при лечение на коронавируса. Учени са изчислили, че ако лекарството е било използвано във Великобритания от началото на пандемията, можело е да бъде спасен животът на 5000 души. Тъй като лекарството е евтино, може много да помогне на бедните държави по света.

Химическата структура на дексаметазон. Той се използва от 60-те г. на миналия век при различни здравословни проблеми, такива като ревматоиден артрит и астма. Източник: Wikimedia Commons

Лекарството се използва при възпаления и изглежда, че помага за спиране на пораженията, които могат да се случват, когато имунната система на човешкия организирам реагира агресивно при опит да спре коронавирусa. Свръхреакцията на имунната система се нарича цитокинова буря, която може да завърши с фатален край.

При проучването, ръководено от екип от Оксфордския университет, 2104 хоспитализирани пациенти, избрани на произволен принцип, са получили дексаметазон орално (по 6 мг за 10 дни). Впоследствие резултатите са сравнени с 4321 души, които не са получили стероида.

Смъртността при пациентите, които не са приемали дексаметазон, е била най-висока при онези, които са били на вентилация (41%), средна при хората с кислородна маска (25%) и най-ниска при онези, които не са се нуждаели от респираторна интервенция (13%).

При пациентите на апаратна вентилация пък дексаметазон намалил риска от смърт от 41% до 28%, докато при тези, които са се нуждаели от кислород - от 25% до 20 на сто. Не са открити ползи от стериода при пациенти, които не са се нуждаели от вентилация.

"Това е голям пробив", заяви проф. Питър Хорби. Според него това е единственото лекарство до момента, което води до намаляване на смъртността.

Лечението с дексаметазон в продължение на 10 дни струва около 5 британски лири на пациент.