Това, което стана известно като Covid-19, или новия коронавирус, започна в края на 2019 г. като група случаи на пневмония с неизвестна причина. Причината за пневмонията впоследствие бе открита – нов вирус, причиняващ тежък остър респираторен синдром, пише Guardian.

Сега вече коронавирусът е обявен за пандемия от Световната здравна организация (СЗО). Но по-голямата част от хората, които заболяват, страдат само от леки симптоми на простуда.

СЗО казва, че около 80% от хората с Covid-19 се възстановяват, без да се нуждаят от специализирано лечение. Само около един на шестима се разболява сериозно „и развива затруднено дишане“.

И така, как коронавирусът може да се превърне в по-сериозно заболяване, включващо пневмония, и какво означава това за белите дробове и останалата част от тялото ни?

Guardian Australia разговаря с проф. Джон Уилсън от Кралския австралийски колеж. Той казва, че почти всички сериозни последици от Covid-19 са на характерна пневмония.

Уилсън твърди, че пациентите, които се заразяват с Covid-19, могат да бъдат разпределени в четири обширни категории. Най-малко тежки са случаите на хората, които са „субклинични“ и които имат вируса, но нямат симптоми. Следват онези, които получават инфекция в горните дихателни пътища, което означава, че човек има треска и кашлица и може би по-леки симптоми като главоболие или конюнктивит.

Най-голямата група от хората, които дават положителни проби за коронавирус и които е най-вероятно да бъдат настанени в болница и оперирани, са тези, които развиват типични грипоподобни симптоми.

Четвърта група, казва Уилсън, развива тежко заболяване, което се отличава с пневмония. Той казва: „В Ухан приблизително 6% от заразените са имали тежко заболяване.“

Според СЗО възрастните хора и хората с хронични проблеми като високо кръвно налягане, заболявания на сърцето и белите дробове или диабет са по-склонни да развият сериозни симптоми.

Как се развива пневмонията?

Когато хората с Covid-19 развият кашлица и треска, това е резултат от инфекцията, достигаща до дихателното дърво – въздушните канали, които провеждат въздух между белите дробове и отвън. Специалистът обяснява: „Лигавицата на дихателното дърво се наранява, причинявайки възпаление. Това от своя страна дразни нервите в лигавицата на дихателните пътища. Дори само петънцето прах може да стимулира кашлица. И ако това състояние се влоши, инфекцията отива към газообменните единици, които са в края на въздушните канали. Ако се заразят, те реагират чрез изливане на възпалителен материал във въздушните торбички, които са в дъното на белите ни дробове.“

Ако въздушните торбички след това се възпалят, посочва докторът, това причинява “изхвърляне на възпалителен материал [течност и възпалителни клетки] в белите дробове и се стига до пневмония.”

Проф. Джон Уилсън казва, че белите дробове, които се пълнят с възпалителен материал, не са в състояние да получават достатъчно кислород в кръвта, намалявайки способността на организма да поеме кислород и да се освободи от въглеродния двуокис. “Това е обичайната причина за смърт с тежка пневмония”, казва той.