Първоначално може да си мислите, че сте хванали настинка. Не е изключено. COVID-19 обаче може да ескалира. Ето какво трябва да знаете.

Според Световната здравна организация (до 20 февруари) 80% от потвърдените лабораторни случаи са леки или умерени, 14% – сериозни, а 6% – критични. Трябва да имаме предвид, че лек случай на COVID-19 не се равнява на лека настинка. Симптомите могат да бъдат доста неприятни. В категорията леки/умерени попадате единствено, ако не се нуждаете от кислород. Сериозните случаи на COVID-19 се нуждаят от снабдяване с кислород, докато критичните са свързани с респираторна или полиорганна недостатъчност.

Симптомите, лечението и продължителността на заболяването варират в зависимост от това  към коя от 4-те категории пациенти попадате – лека, умерена, сериозна или критична.

Да видим как COVID-19 изглежда ден по ден за всяко едно от четирите нива.

За да се появят първите симптоми, могат да минат най-малко 2 или най-малко 14 дни. Именно това е периодът, в който може да ви се стори, че имате настинка. Много от пациентите имат висока температура. Според СЗО 88% от хората с COVID-19 са имали температура. Друго изследване, направено от китайски учени, показва, че само 44% от пациентите са имали температура, когато са постъпили в болницата, но впоследствие 89% са вдигнали.

Съществуват и някои случаи на хора с проблеми с храносмилателната система – диария, гадене, повръщане и/или дискомфорт в коремната област. Възможно е да се появят няколко дни преди респираторните симптоми. Това обаче не е нормата, тъй като COVID-19 е респираторно заболяване. Това означава, че при повечето пациенти вирусът ще се започне и приключи с дробовете.

В първите дни на инфекцията вирусът напада клетките на дробовете. Това може да увреди т.нар. Cilium - ресничките, които поддържат дихателните пътища чисти от слуз и малки частици. Когато клетките се инфектират, те умират и падат. Така способността на тялото ви да държи външните частици настрана от трахеята и дробовете намалява. Възпалението нанася щети, а щетите – допълнително възпаление. Този цикъл може да продължи, докато не останат здрави тъкани. Възпалението може да обясни защо сухата кашлица е най-често срещаният симптом (в 67,7% от случаите). Същото важи за недостига на въздух (18,6% ) и образуването на храчки (33,4% ).

Други симптоми, които могат да се появят по това време са: умора, болки в гърлото, главоболие, болки в ставите, втрисане, течащ нос.