Само една инжекция на всеки шест месеца може да понижи трайно високото кръвно налягане, сочат резултатите от научно изпитване, цитирано от Мейл онлайн.

Около един на всеки трима възрастни във Великобритания и почти половината в САЩ имат високо кръвно налягане, известно също като хипертония, и много от тях лекуват състоянието си с ежедневен прием на таблетки. В глобален мащаб броят на страдащите от хипертония е 1,28 милиарда по данни на СЗО.

Изпитването на ново лекарство - зилебезиран - обаче може да промени начина на лечение. Лекарството, разработено от базираната в САЩ компания „Алнилам“ (Alnylam), се прилага под формата на инжекция, а не на традиционните таблетки.

В момента международен екип провежда клинични изпитвания в ранен стадий на четири места във Великобритания. Учените са набрали за участие 107 пациенти с хипертония. От тях 80 са получили еднократна инжекция зилебезиран под кожата, а 32 - плацебо, което не съдържа активни съставки. Петима пациенти, които първоначално са получили плацебо, по-късно са преминали към зилебезиран.

Анализът показа, че пациентите, които са получили зилебезиран, са имали значително намаление на систоличното кръвно налягане - силата, с която сърцето изтласква кръвта около тялото - което е продължило до шест месеца, пише БТА. Средно систоличното кръвно налягане се понижава с над 10 mmHg при доза от 200 mg или повече от лекарството и с над 20 mmHg при най-високата доза от 800 mg. Спад с такъв размер може да доведе до много по-безопасни граници за човек с високо кръвно налягане, уточняват изследователите.

Кръвното налягане естествено се повишава и понижава през денонощието, което го прави трудно за лечение. Проучването установи обаче, че спадът на кръвното налягане, наблюдаван при пациентите, лекувани със зилебезиран, е бил постоянен в продължение на цялото денонощие.

Лекарството действа, като предотвратява производството на ангиотензин - хормон в организма, който стеснява кръвоносните съдове, което води до повишаване на кръвното налягане.

Докладвайки резултатите в „Ню Инглънд джърнъл ъв медсин“, изследователите казват: „Като цяло тези предварителни данни подкрепят възможността за по-нататъшно проучване на тримесечното или двугодишното прилагане на зилебезиран за лечение на пациенти с хипертония“.

Повече от половината пациенти с хипертония не приемат всички предписани им лекарства, което води до непоследователен контрол на кръвното налягане. По-доброто управление на това състояние може да намали риска от инсулт, инфаркт и преждевременна смърт, твърдят експертите.

Професор Дейвид Уеб, ръководител на проучването в Единбург, каза: „Това е потенциално важно постижение в областта на хипертонията. През последните 17 години не е издаван лиценз за нов клас лекарства за лечение на високо кръвно налягане“.

Новият подход води до значително намаляване на кръвното налягане, както през деня, така и през нощта, което продължава около шест месеца след еднократно инжектиране. Това е привлекателно, тъй като помага да се избегнат трудностите с придържането към лечението всеки ден, които се наблюдават при сегашните лекарства.

Следващият етап от клиничните изпитвания ще се съсредоточи върху разработването на надеждни данни за безопасността и по-широки доказателства за ефикасността, преди зилебезиранът да бъде лицензиран за употреба.

Научният ръководител на изследването д-р Акшай Десаи от американската болница „Бригъм енд уимин“ уточни: „Хипертонията е водеща причина както за преждевременна смърт, така и за сърдечносъдови заболявания и хронични бъбречни заболявания в световен мащаб. Данните, които публикувахме в научното издание, са вълнуващи и показват потенциалната роля на зилебезиран за лечение на хипертония по коренно нов начин“.