Всеки пети американец вече е получил две дози от ваксините срещу COVID-19. Въпреки че ваксинираните хора могат да се заразят с коронавируса, този тип инфекции се срещат изключително рядко и са сравнително леки.

До момента са ваксинирани над 75 млн. американци. От тях 5800 все пак са се заразили с COVID-19 – инфекция, известна като „пробивна“. Това показват нови данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Част от тези инфекции са били с остри симптоми. Около 400 души от въпросните 5800 е трябвало да бъдат хоспитализирани (т.е. около 7 процента), а 74 (1,3 процента) са починали от заболяването.

Тези данни ни припомнят нещо, което д-р Антъни Фаучи и останалите експерти в сферата на здравеопазването, подчертават от месеци – ваксинацията не единственият елемент, който ще сложи край на пандемията. Носенето на маски и социалното дистанциране остават от ключово значение, докато не разполагаме с достатъчно имунитет, за да спрем циркулацията на вируса.

„Ваксината работи според очакванията ни.“

Тези пробивни инфекции са очаквани, това се наблюдава и при другите ваксини, казват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

„Очакваме хиляди случаи на ваксинационни пробиви, въпреки че ваксината работи според очакванията ни.“

„По отношение на броя на ваксинационните пробиви, според мен е важно да се гледа какъв е общият знаменател на ваксинираните хора“, казва д-р Фаучи.

Тези пробивни инфекции са наблюдават при едва 0,008 процента от хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19 и са дали шанс на ваксината (2 седмици) да окаже своя ефект върху тялото. Фаталните случаи са рядкост, а дори и да се заразите, ваксините все пак предоставят известно ниво на защита, допълва Крис Ересман, специалист по инфекциозни заболявания. Изглежда, че ако изходим от факта, че са починали едва 74 души на фона на 75 млн. ваксинирани хора, ефективността на ваксините е 99,99 процента.

40 процента от пробивните инфекции са били при напълно ваксинирани хора над 60-годишна възраст

Рискът от пробивна инфекция вероятно не е един и същи сред ваксинираните хора. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията около 40 процента от тях са отчетени при хора над 60-годишна възраст – демографска група, при която ваксините обикновено не са чак толкова ефективни.

„Възможно е възрастните хора, особено тези, които имат по-крехко здраве и придружаващи състояния, да не са откликнали толкова добре на ваксината“, добавя Фаучи.

Източник: Science Alert