Втори пик на COVID-19 се наблюдава в България и други страни по света. В някои страни се наблюдава всъщност първоначално развитие и разпространение на COVID-19. Това са страните от Латинска Америка. Притеснение будят и страните от Южна Африка, където се очакват трудности с посрещането на необходимостта от по-интензивни грижи за хората, които се разболяват. Това коментира в интервю за "Фокус" д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

В държави, които в началото се справяха по-добре с вируса в началото, сега се наблюдава увеличено разпространение. Една от тези страни за съжаление е България. Всъщност тези последни две седмици виждаме едно пиково увеличаване на новите случаи, но може би това е част от първата вълна, когато благодарение на мерките, предприети от хората и правителството, вирусът беше държан под по-добър контрол. След разхлабване на мерките хората си помислиха, че са преодолели тези предизвикателства, този проблем и бързо се върнаха към старите си навици, обясни д-р Михаил Околийски.

Той е категоричен, че мерките не трябва да бъдат занемарявани и всеки един от нас трябва да прояви отговорност и да се пази. Никой не е застрахован от коронавирусната инфекция. COVID-19 съществува и рискът е много голям, предупреди за пореден път д-р Михаил Околийски.

Рекордно е увеличението на случаите на коронавирус в глобален мащаб, съобщи междувременно СЗО. Общият брой вчера е нараснал до 183 020 за 24 часа, предаде Ройтерс. Най-голямото увеличение е в Северна и Южна Америка, с над 116 000 нови случаи, според ежедневния доклад за глобалната ситуация. Общият брой на всички установени случаи в света от началото на пандемията до момента вече е над 8,7 милиона, а починалите са над 461 000 починали. Предишният рекорд за нови заразени беше регистриран на 18 юни - 181 232, припомння БТА.

Източник: Мениджър Нюз