Въпреки че цинкът и витамин C имат репутацията на имуностимуланти, ново проучване показва, че те не помагат на пациенти с COVID-19 при възстановяването от заболяването.

За целта на проучването изследователите решават да проверят по какъв точно начин реагира тялото на 214 души (нехоспитализирани) с потвърдена инфекция от COVID-19, приемащи в рамките на 10 дни цинков гклюконат (50 мг), витамин C (8000 мг), комбинация от цинков глюконат и витамин C или нито едно от двете.

Оказва се, че витамин C и цинковият глюконат не успяват да намалят значително остротата или продължението на техните симптоми, породени от COVID-19, въпреки че цинкът е важен за правилното функциониране на имунната система, докато витамин C е антиоксидант, който стимулира нейната работа.

Изследването е било проведено от април 2020-а до октомври 2020-а. Неговата крайна цел е била достигане до 50 процента острота на симптомите, но е било прекратено по-рано, тъй като не са били открити значителни разлики между четирите групи от пациенти.

Данните са публикувани на 12 февруари в JAMA Open Network.