Четвърти човек в света вече е в трайна ремисия от ХИВ. Това обявиха лекарите от болницата „City of Hope“ в Калифорния. Пациентът е имал левкимия и преди три години и половина е получил стволови клетки от донор с рядка генетична мутация. Това го прави най-стария човек, който някога постига в ремисия както от рак на кръвта, така и от ХИВ. 

33,7 милиона души по света живеят с ХИВ. От тях само трима други са постигнали трайна ремисия. Все още не съществува лек за вируса, но антиретровирусните лекарства го потискат до такава степен, че той става неоткриваем. Това позволява на ХИВ-позитивните хора да водят здравословен начин на живот. Те дори не могат да предават вируса на други (т.нар. непредаваем = неоткриваем или Н=Н).

Стигмата и финансовите пречки често пречат на хората да получат достъп до тези антиретровирусни лекарства. 66-годишният пациент от САЩ, който предпочита да остане анонимен, е имал ХИВ в продължение на 31 години. Той е спрял да приема антиретровирусните лекарства преди 17 месеца. Именно така впоследствие той установява, че вирусът не се появява отново в неговата система. Откритията ще бъдат представени в рамките на Международната конференция за СПИН (AIDS 2022) която започва в Монреал, Канада в петък.

„Бяхме изключително радостни да му съобщим, че е в ремисия от ХИВ и вече няма да му с налага да се подлага на антиретровирусни терапии – нещо, което той е правил в продължение на повече от 30 години", обяснява д-р Джейна Диктър, която ще представи откритията.

„Много от неговите приятели умират от СПИН пред очите му в зората на заболяването. Освен това когато е диагностициран с ХИВ през 1988 г., той се превръща в обект на изключително много стигма. Сега обаче може да празнува това медицинско постижение. Не откриваме доказателства, че ХИВ се възпроизвежда в неговата система", каза още тя.

За да постигне ремисия от остра миелоидна левкемия, пациентът се подлага на сложна процедура, включваща три различни терапии. Чак след това лекарите му трансплантират стволовите клетки. Хората често влизат в ремисия само след една терапия, но неговият случай не е бил такъв. Терапиите и трансплантацията постигат такъв успех, че изследователите го описват като особено значим.

„Тъй като това е най-старият пациент, който получава трансплантация от стволови клетки [от общо четирима пациенти], живял е най-дълго с ХИВ преди трансплантацията и се подлага на най-малко имунопотискащи терапии, ние вече разполагаме с доказателства, които показват, че ако се открие правилният донор на стволови клетки за пациенти с ХИВ, които са развили и рак на кръвта, можем да приложим по-нови и не чак толкова интензивни режими от химиотерапии, за да постигнем двойна ремисия. Това би могло да отвори напълно нови възможности пред пациентите, които живеят с ХИВ и рак на кръвта“, допълва д-р Диктър.

Източник: IFLScience