Американската биотехнологична компания "Moderna" вече е изпратила експериментална ваксина срещу коронавируса.

Първоначалните тестове на потенциалната ваксина могат да започнат през април, но процесът на тестване и одобрение ще продължи поне една година.

Компанията каза в изявление в понеделник, че първата партида от новата ѝ ваксина срещу коронавируса, наречена mRNA-1273, е изпратена до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID).

Първите флакони на експерименталната ваксина ще бъдат използвани в планирано проучване от фаза 1 в Съединените щати, което обикновено включва тестване на ваксината върху малък брой здрави хора.

Директорът на NIAID Антъни Фочи поясни, че клиничното изпитване може да започне до края на април и е „първата стъпка“ в потенциалното предоставяне на ваксина на обществото.

 The Wall Street Journal пише, че две дози от ваксината ще бъдат тествани върху доброволци, за да се види дали тя предизвиква имунен отговор, който предпазва от вируса, като общо 45 души ще участват в тестовете.

 Дори клиничните тестове да са успешни, ще са необходими допълнителни тестове и регулаторни одобрения преди ваксината да може да бъде широко използвана.

 Здравните служители и фармацевтичните компании по целия свят работят интензивно, за да намерят лечение или ваксина, с които да помогнат в борбата с коронавируса, който вече е заразил над 80 000 души по целия свят.