Ето няколко нови, малко известни предимства на естественото хранене както за бебето, така и за майката,  доказани в хода на последни проучвания. Припомняме ви ги в Световната седмица на кърменето.  
Въпреки че много се насърчава, естественото хранене не е приоритет за съвременните майки.
Те са убедени, че то дава на бебето незаменими хранителни съставки, че гради защита срещу вируси и бактерии, че засилва връзката между майката и новороденото, обаче ... 
Младите жени се отказват бързо, защото не намират подкрепа и не успяват да закърмят бебето, или защото с шише им се струва по-лесно и неангажиращо. 

Ето още няколко факта за кърменето:

1. От полза е за поведението на детето

Това доказа проучване от юни 2016 г. Естественото хранене (без дохранване и добавки), оставя отпечатък върху поведението на детето и в бъдеще то е по-спокойно и послушно, според изследването, обхванало 1500 бебета в Южна Африка, които до 6-ия месец били само на кърма.

Оказало че, че доста по-късно – във възрастта  7-11 г., те били много по-спокойни и послушни в сравнение с  връстниците си, които били на изкуствено хранене. И се налагало родителите да им се карат много по-рядко (56%) в сравнение с кърмените само 1 месец.
Кърменето, разбира се,  не е единственият фактор, който влияе на характера на детето, и не е основният. Но въпреки това, то явно е от значение и оказва влияние на поводението на детето.

2. Помага при симптоми на астма

Бронхиалната астма е едно от най-честите хронични  заболявания в детска възраст. Причините  за него все още не са напълно изяснени. Знае се, че някои деца са генетично предразположени. 
През 2016 г. швейцарски учени установиха, че кърменето облекчава симптомите на астма. 

В дните, когато са кърмени, тези деца, при които генетично е заложено да развият астма, били с 27% по-малко симптоми.
По какъв механизъм кърмата се бори с астмата, все още не е ясно.

3. Намалява риска от инсулт 

Естественото хранене е от полза не само за бебето, но и за майката. През 2017 г китайски учени доказаха, че кърменето намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт на майката  и то в дългосрочен план. 
След анализ на 289 573 жени било установено, че тези, които  са кърмили, 8% по-рядко получавали инсулт и 9% по-рядко страдали от сърдечно-съдови заболявания.
А тези, които продължили да кърмят 2 години и повече, намалили риска съответно със 17 и 18 процента.

Учените обясняват, че кърменето помага мастната тъкан, която е натрупана по време бременността, да бъде оползотворена.
То ускорява и обмяната на веществата. А от друга страна майките, които кърмят, се стремят да се хранят правилно, по-здравословно, и се отказват от вредните си навици.